Redakcija Borbe u Pekingu
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Ekipa redakcije Borbe posetila je ovu prestonicu povodom svečanog otvaranja izložbe “Bata u 90 slika” koja je upriličena u Srpskom kulturnom centru “Ivo Andrić”, a ono u šta su se uverili jeste da legendarni Valter u Kini i dalje važi za glumačku ikonu i heroja na filmskom platnu. Smešten u tzv.kulturnoj koloniji, Srpski kulturni centar izuzetno je posećen, kao i mnoge galerije i kulturni centri drugih zemalja smešteni u ovom impozantnom kvartu. Prostor Srpskog kulturnog centra, poslužio je kao savršeno mesto za ovu značajnu postavku koja prati legendarne momente iz filmova, ali i privatne trenutke jednog od najvoljenijih glumaca jugoslovenskog filma, omogućavajući da se svaka od 90 fotografija, koje prate Batinu karijeru i život, prikaže u punom sjaju. Direktor “Borbe” Andrija Jorgić istakao je da ovom izložbom nastoje da kineskom narodu još više približe legendarnog Valtera, koji je, podsetimo se, u Kini postao popularan krajem sedamdesetih godina, kada je film „Valter brani Sarajevo“ prikazan u Kini. Bio je to prvi film u boji emitovan nakon velike kulturne revolucije, i upravo je ta boja donela novi pogled na svet za milione kineskih gledalaca. Film je odjeknuo snažno, osvajajući srca gledalaca zbog svoje akcione priče, koja je podsećala na vestern, i moćnog antifašističkog tona, koji je savršeno odražavao duh vremena, a od svog prvog prikazivanja, pogledan je više od 11,5 milijardi puta.

Izložbu je, 5. Oktobra, otvorila direktorka KC “Ivo Andrić” Tatjana Soldat, a otvaranju su prisustvovali i članovi redakcije “Borba”, predstavnici ambasade Srbije i ambasade Bosne i Hercegovine u Kini, kao i brojni srpski i kineski prijatelji i poštovaoci lika i dela našeg legendarnog glumca.

Svoj boravak u Pekingu članovi redakcije iskoristili su i kako bi posetili simbol Kine, jedno od sedam svetskih čuda, i jednu od najvećih građevina koju je ljudska ruka napravila, Veliki kineski zid, Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palatu dinastija Ming i Ćing kao i Trg Tjenamen.

Veliki kineski zid, bio je prva stanica njihovog obilaska. Nedaleko od Pekinga, ovaj zid proteže se preko 8.000 kilometara, a o njemu se vekovima prepričavaju legende, priče i neverovatne činjenice. Ova monumentalna građevina prolazi kroz 15 kineskih regiona, a najveći deo zida izgrađen je tokom dinastije Ming. Prema verovanjima, zid je nekada bio još duži, a jedan od naziva „zid dug 10.000 lia“ ne treba shvatiti doslovno. Li je stara kineska mera dužine od oko 575,5 metara, što bi značilo da je zid dug oko 5.755 kilometara. Međutim, broj 10.000 u kineskom jeziku simbolizuje beskonačnost, pa bi naziv mogao da znači "nezamislivo dugi zid."

Sledefća stanica bio je Trg Tjenamen, najveći javni trg na svetu, smešten u samom srcu Pekinga, predstavlja ključni simbol kineske političke i kulturne istorije. Baš na ovom trgu, 1. oktobra 1949. godine, Mao Cedung proglasio je osnivanje Narodne Republike Kine, a u tu čast na centralnom delu trga nalazi se i velika slika njegovog lika. Ovaj datum se i danas obeležava kao praznik državnosti Kine, kada se tokom sedam dana obeležava takozvana “zlatna nedelja”, jedan od najvećih prazničnih perioda u zemlji. a baš u periodu posete novinara Borbe  Pekingu, u toku je bilo obeležavanje 75 godina od osnivanje NR Kine, te su od lokalnog stanovništva i saznali pomenute detalje.

Nakon obilaska Tjenanmena, ekipa Borbe uputila se ka Zabranjenom gradu, nekadašnjoj carskoj palati dinastija Ming i Ćing, koja se nalazi severno od najvećeg trga na svetu. Prolaskom kroz kapiju Tjenanmen, otvara se put do ovog monumentalnog kompleksa, koji danas služi kao muzej. Kako su saznali od vodiča, Zabranjeni grad obuhvata čak 890 zgrada i 9.999 prostorija. Zidine ovog grada vekovima čuvaju tajne i priče o luksuzu i bogatstvu carske porodice, koja je ovde stolovala. Danas, Zabranjeni grad privlači milione posetilaca iz celog sveta. Njegove vešto osmišljene i dizajnirane prostorije smatraju se pravim remek-delom kineske, pa i svetske arhitekture. 

Tokom boravka u Pekingu, članovi redakcije posetili su i ambasadu Republike Srbije u ovom gradu gde ih je srdačno ugostila Nj.E Maja Stefanović, ambasador i diplomatsko osoblje.

Direktor Borbe Andrija Jorgić, ujedno i predsednik Šahovskog saveza Beograda posetio je Šahovsku asocijaciju NR Kine i susreo se sa rukovodstvom, koje je predvodio zamenik direktora Borda Žao Aiguo. Sastanku je prisustvovala i predsednica FIDE zone 3.5 Tan Hongvej, kao i sekretar federacije Li Kaimin.U prijateljskom razgovoru razmenjena su mišljenja, posebno iz oblasti šaha u školama i šaha među mladima, a razgovarano je i o budućoj saradnji.Na kraju razgovora, delegacije su razmenile poklone, a posebnu pažnju privukla  je plaketa Šahovskog saveza Beograda sa pločicom na kineskom jeziku.

Članovi redakcije Borbe susreli su se i sa kineskim kolegom, urednikom “People’s Daily“ dr. Ren Yan-om i razgovoarali o budućoj saradnji dve medijske kuće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading