milenium
Foto: Alo/Alo

Vuk Radović, direktor Sektora za razminiranje kompanije Millennium Team, predvodi jedan od najkompleksnijih projekata i u Srbiji i u svetu – uklanjanje potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova. Ova flota od stotinu potopljenih brodova tokom Drugog svetskog rata zadatak je kome samo ovaj tim može da odgovori.

- Ti brodovi osim što stvaraju prepreku na međunarodnom plovnom putu, predstavljaju opasnost i po okolinu i po ljudske živote, jer mnoga plovila nose razna neeksplodirana ubojita sredstva. Ionako komplesan projekat, još težim čine ekstremno teški uslovi rada u mutnoj vodi, koja se kreće velikom brzinom, a posao deminera još opasnijim i izazovnijim - kaže Radović.

Millennium Team trenutno radi na uklanjanju 21 plovila i čišćenju 5 kilometara toka Dunava. Tehnička zahtevnost, složenost uslova rada i kratka sezona podvodnih radova dodatno otežavaju rad, ali tim već beleži uspehe.

- Do sada smo izvadili četiri plovila, uključujući nemački minolovac sa više od 1.000 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, ručnim bombama i puškama - objašnjava Radović.

Upravo načini na koje ovoj tim iskusnih deminera rešava ovaj za mnoge njihove kolege nemogući zadatak, razlog je sve većeg interesovanja njihovih inostranih kolega. Nedavno je u poseti Prahovu bila delegacija Vojnog instituta NR Kine, a Radović je upravo pozvan da svoja znanja predoči predstavnicima NATO-a na međunarodnoj konferenciji nadomak Bratislave.

Pored Prahova, Millennium Team je angažovan i na brojnih drugim zahtevnim projektima širom Srbije. Poseban izazov bio je u fabrici Sloboda Čačak, gde je 2011. u dve eksplozije u magacinu sa municijom, rasuto više od 55.000 eksplozivnih ubojnih sredstava širom naseljenog mesta. Čišćenje traje i danas.

Iako demineri prolaze konstantne treninge, poseduju vrhunsku opremu i rade u strogo kontrolisanim uslovima, posao je i dalje izuzetno opasan.

- Svaki dan naši ljudi nose glavu u torbi - kaže Radović. „Iako imamo najbolju opremu i uslove rada, rizici su uvek prisutni“.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading