uragan
Foto: Alo/Tanjug/Ap

Meteorolog Ivan Ristić preneo je objavu italijanskog sajta Il meteo u kojoj se navodi da postoji mogućnost formiranja Mediteranskog uragana zbog čega je u toj zemlji na snazi upozorenje na novu fazu lošeg vremena, a on otkriva da li će to uticati na vremenske prilike u Srbiji.

Povećava se učestalost ciklona u morima sa tropskim karakteristikama

U opisu ovog fenomena, koji bi ove sezone prvi put mogao da se formira u narednih nekoliko dana, navodi se da se "među različitim efektima promenljive klime nalazi i veća učestalost ciklona sa tropskim karakteristikama u našim morima koji se nazivaju Medicane (od reči MEDIterranean hurriCANE ili mediteranski uragan)".

-Ako su se nekada ovi događaji dešavali jednom u 10 godina, sada beležimo dva ili tri svake godine. Zahvaljujući infiltracijama hladnog i nestabilnog vazduha koji stižu u narednih nekoliko dana i prateći kontraste sa prilično blagom morskom površinom, formiraće se posebno nasilna ciklonalna struktura koja će između subote 19. i nedelje 20. oktobra poprimiti karakteristike Medicane – piše u objavi.

Potencijalno opasno vreme u Italiji, a evo šta se sprema u Srbiji
 

Radi se o "potencijalno veoma opasnoj situaciji" i konkretno, tokom vikenda, prema najnovijim informacijama Evropskog centra, postoji rizik od ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su oluje i u najuobičajenijim slučajevima takozvane "naglične poplave" koje obično pogađaju uska područja teritoriju, izbacivanje velikih količina vode“.Najrizičnije oblasti biće:

  • Pijemont
  • Lombardija
  • Ligurija
  • a zatim i Lacio i Kalabrija

Ristić za „Blic“ kaže da će istovremeno kod nas biti bez padavina sa olujnom hladnom košavom.

- Mediteranski uragan nama ne donosi apsolutno ništa. Nema mesta panici! Kod nas će u pojedinim delovima duvati pojačan vetar, hladna košava, ali to se dešava nezavisno od tog uragana. Košava će u Srbiji duvati zbog anticiklona koji je istočnije i koji je ogranak Sibirskog anticiklona. Problem je prvenstveno u Italiji – kaže Ivan Ristić.

Pik hladne košave u subotu, ali sunce spašava situaciju
Za košavu u Srbiji kaže da počinje da u četvrtak duva u Banatu i Pomoravlju. Polako će jačati i u subotu će dostići svoj maksimum.-Dobra stvar je što će biti malo oblaka i ipak će biti toplije kada budemo na suncu. Sunce će poništavati efekte hlađenja košave, ali kada bude zašlo sunce ili u hladovini efekti hladne košave će se osećati više. Stiže do nas preko Vlaške nizije i karakteristična je bila za jeseni 70-80-tih godina kada je u oktobru dolazilo do prodora hladne vazdušne mase. Očekujem tri dana olujnog vetra, u Vršcu će dostizati najverovatnije i 100 km/h, u drugim košavskim područjima manje, a početak sledeće sedmice donosi njeno slabljenje – kaže Ristić.

Do kraja oktobra bez padavina sa temperaturama u skladu sa kalendarom
Ističe da je važno da se što više edukujemo o fenomenima kao što je košava da ne bi dolazilo do nepotrebnog stvaranja panike, i da će odmah po prestanku košave vreme biti stabilno sa temperaturom vazduha između 15 i 20 stepeni. Tek krajem oktobra očekuje kišu i manji pad temperature, za oko pet stepeni, što je u skladu sa kalendarom.

- Značajniji pad temperature se očekujem tek krajem novembra, do tada neće biti ni većeg otopljenja, ni značajnog zahlađenja – zaključuje meteorolog.

Blic

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading