"BOLEST JE OTKRIVENA KASNO" Đurđina je zbog jednog neobjašnjivog simptoma otišla kod lekara i saznala da ima RAK
Foto: Shutterstock

Kako bi se to promenilo, Srbija postaje prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja će uvesti skrining za rano otkrivanje raka pluća.

Đurđina Jovanović, pacijentkinja koja se leči od raka pluća, podelila je svoje iskustvo.

Upitana šta ju je navelo da se prvi put javi lekaru, ona je odgovorila:

- Ono što me je motivisalo da se prvi put javim lekaru bio je neobičan umor. Nisam ga mogla objasniti i to je bio razlog što sam otišla kod lekara opšte prakse. Nažalost, bolest je otkrivena kasno, prošla sam kroz sve stadijume - prvi, drugi, treći, pa i četvrti stadijum raka pluća. Zakasnila sam za operativno lečenje, ali zahvaljujući savremenim terapijama, moja bolest je sada pod kontrolom. Redovno primam imunoterapiju i prolazim kroz SBRT tretmane, što pomaže da bolest držim pod kontrolom - kaže ona.

Njen primer pokazuje koliko je važno prepoznati simptome na vreme i javiti se lekaru pre nego što bolest dostigne uznapredovalu fazu.

Najsmrtonosniji karcinom u Srbiji

Podsetimo, rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. Godišnje u Srbiji oboli više od 7.000, a premine oko 5.000 osoba. U proseku, kod 19 osoba dnevno se dijagnostikuje rak pluća, dok na žalost, svakodnevno 13 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

Simptomi raka pluća

U grupu najčešćih simptoma raka pluća spadaju:

  • kašalj
  • iskašljavanje krvi
  • otežano disanje

bol u grudima

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading