pita sa pavlakom i kajsijama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Piše: J. M.

Al’ se nekad dobro jelo baš, a nekako, obrni-okreni, jede se i dalje!

Srbi bez kujne ne mogu, na stolu uvek mora da ima nešto da se čalabrcne, pa nije ni čudo što smo često inspiracija svetski poznatom sajtu „Taste atlas“, koji jela iz Srbije redovno objavljuje na svojim listama.

Tako smo nedavno na listi 100 najboljih torti imali čak tri predstavnika. Tako je naša torta reforma zauzela 29. mesto, Vasina torta je bila 31, dok se na 72. mestu nalazi lenja pita, koju zapravo više smatramo kolačem nego tortom, ali ipak su je uvrstili na listu.

Sa slatkiša su pre par dana prešli na meso. Verovali ili ne, na listi 100 najboljih mesnih proizvoda u Evropi našlo se i nekoliko srpskih, čak pet. Jedan je na jako visokom mestu - šestom, a u pitanju je petrovački kulen.

Na 19. mestu se našla užička pršuta, na 34. mestu je pirotska peglana kobasica, na 56. je sremski kulen, tri mesta iza je zlatiborska pršuta.

Sada je ovaj kulinarski sajt posvetio ceo jedan tekst hrani iz Srbije, pa je objavio listu od 72 najbolja jela iz našeg kraja.

Prvo mesto zauzele su pazarske mantije, srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ono po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije - oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno, piše „Taste atlas“.

Testo se prvo razvlači, premazuje puterom, a zatim puni mlevenom govedinom, solju, biberom, lukom i s malo ulja. Jednom napunjeno, testo se oblikuje u male loptice, ređa u tepsiju, zatim peče, tradicionalno u starim pećima koja im daju jedinstveni ukus i miris. Mantije se obično premazuju jogurtom dok su još tople.

Na drugom mestu se nalazi leskovački ajvar, za koji kažu da je tradicionalni srpski začin, namaz ili poslastica i da se proizvodi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo.

Treće mestu zauzela je komplet lepinja, koja je prošle godine odnela titulu najboljeg doručka na svetu. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, vezuje se za Užice i Zlatibor, a sastoji se od tradicionalne lepinje koja se preseče napola, premaže se kajmakom i prelije jajetom. To se sve kratko zapeče, a zaliva se pretopom.

Na listi su se našla i neka manje poznata jela, poput perkelta, propeća, sečenice, herovke i čalabrce...

Lista najboljih srpskih jela

1. Pazarske mantije

2. Leskovački domaći ajvar

3. Komplet lepinja

4. Leskovački roštilj

5. Petrovački kulen

6. Leskovački voz

7. Užička pršuta

8. Sarma

9. Pljeskavica

10. Burek sa sirom

11. Bela čorba

12. Pirotska peglana kobasica

13. Krofne

14. Pasulj

15. Urnebes

16. Pinđur

17. Perkelt

18. Lepinja

19. Gomboce

20. Leskovačka mućkalica

21. Zlatiborska pršuta

22. Miročki sir

23. Gibanica

24. Podvarak

25. Slatko od jagoda

26. Reform torta

27. Vasina torta

28. Moravska salata

29. Proja/projara

30. Šnenokle

31. Karađorđeva šnicla

32. Čorbast pasulj

33. Ruske šubare

34. Zlatarski sir

35. Belolučene paprike

36. Sataraš

37. Svadbarski kupus

38. Sjenički sir

39. Pirotski kačkavalj

40. Duvan čvarci

41. Prebranac

42. Lenja pita

43. Česnica

44. Sremska kobasica

45. Makovnjača

46. Ražnjići

47. Bundevara

48. Čvarci

49. Riblji paprikaš

50. Popara

51. Srpska salata

52. Leskovačka kavurma

53. Pihtije

54. Rezanci s makom

55. Futoška sarma

56. Sečenica

57. Čalabrca

58. Pašteta od fazana

59. Svrljiški belmuž

60. Vojvođanski koh

61. Čorba od spanaća

62. Propeć

63. Herovke

64. Pupinova pita

65. Pule

66. Fontoš kolač

67. Škembe čorba

68. Pohovane svinjske nogice

69. Živa pljeskavica

70. Slavski kolač

71. Medveđi gulaš

72. Index sendvič

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading