UGLEDNI SVETSKI SAJT OBJAVIO LISTU NAŠIH NAJBOLJIH JELA Evo koje srpsko jelo je na prvom mestu, nisu ni ajvar ni komplet lepinja!
Piše: J. M.
Al’ se nekad dobro jelo baš, a nekako, obrni-okreni, jede se i dalje!
Srbi bez kujne ne mogu, na stolu uvek mora da ima nešto da se čalabrcne, pa nije ni čudo što smo često inspiracija svetski poznatom sajtu „Taste atlas“, koji jela iz Srbije redovno objavljuje na svojim listama.
Tako smo nedavno na listi 100 najboljih torti imali čak tri predstavnika. Tako je naša torta reforma zauzela 29. mesto, Vasina torta je bila 31, dok se na 72. mestu nalazi lenja pita, koju zapravo više smatramo kolačem nego tortom, ali ipak su je uvrstili na listu.
Sa slatkiša su pre par dana prešli na meso. Verovali ili ne, na listi 100 najboljih mesnih proizvoda u Evropi našlo se i nekoliko srpskih, čak pet. Jedan je na jako visokom mestu - šestom, a u pitanju je petrovački kulen.
Na 19. mestu se našla užička pršuta, na 34. mestu je pirotska peglana kobasica, na 56. je sremski kulen, tri mesta iza je zlatiborska pršuta.
Sada je ovaj kulinarski sajt posvetio ceo jedan tekst hrani iz Srbije, pa je objavio listu od 72 najbolja jela iz našeg kraja.
Prvo mesto zauzele su pazarske mantije, srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ono po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije - oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno, piše „Taste atlas“.
Testo se prvo razvlači, premazuje puterom, a zatim puni mlevenom govedinom, solju, biberom, lukom i s malo ulja. Jednom napunjeno, testo se oblikuje u male loptice, ređa u tepsiju, zatim peče, tradicionalno u starim pećima koja im daju jedinstveni ukus i miris. Mantije se obično premazuju jogurtom dok su još tople.
Na drugom mestu se nalazi leskovački ajvar, za koji kažu da je tradicionalni srpski začin, namaz ili poslastica i da se proizvodi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo.
Treće mestu zauzela je komplet lepinja, koja je prošle godine odnela titulu najboljeg doručka na svetu. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, vezuje se za Užice i Zlatibor, a sastoji se od tradicionalne lepinje koja se preseče napola, premaže se kajmakom i prelije jajetom. To se sve kratko zapeče, a zaliva se pretopom.
Na listi su se našla i neka manje poznata jela, poput perkelta, propeća, sečenice, herovke i čalabrce...
Lista najboljih srpskih jela
1. Pazarske mantije
2. Leskovački domaći ajvar
3. Komplet lepinja
4. Leskovački roštilj
5. Petrovački kulen
6. Leskovački voz
7. Užička pršuta
8. Sarma
9. Pljeskavica
10. Burek sa sirom
11. Bela čorba
12. Pirotska peglana kobasica
13. Krofne
14. Pasulj
15. Urnebes
16. Pinđur
17. Perkelt
18. Lepinja
19. Gomboce
20. Leskovačka mućkalica
21. Zlatiborska pršuta
22. Miročki sir
23. Gibanica
24. Podvarak
25. Slatko od jagoda
26. Reform torta
27. Vasina torta
28. Moravska salata
29. Proja/projara
30. Šnenokle
31. Karađorđeva šnicla
32. Čorbast pasulj
33. Ruske šubare
34. Zlatarski sir
35. Belolučene paprike
36. Sataraš
37. Svadbarski kupus
38. Sjenički sir
39. Pirotski kačkavalj
40. Duvan čvarci
41. Prebranac
42. Lenja pita
43. Česnica
44. Sremska kobasica
45. Makovnjača
46. Ražnjići
47. Bundevara
48. Čvarci
49. Riblji paprikaš
50. Popara
51. Srpska salata
52. Leskovačka kavurma
53. Pihtije
54. Rezanci s makom
55. Futoška sarma
56. Sečenica
57. Čalabrca
58. Pašteta od fazana
59. Svrljiški belmuž
60. Vojvođanski koh
61. Čorba od spanaća
62. Propeć
63. Herovke
64. Pupinova pita
65. Pule
66. Fontoš kolač
67. Škembe čorba
68. Pohovane svinjske nogice
69. Živa pljeskavica
70. Slavski kolač
71. Medveđi gulaš
72. Index sendvič
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)