sveća
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock

U Beogradu je preminuo Petar Lađević, profesor sociologije i filozofije, u 68. godini života. Rođen u Petrinji, svoje obrazovanje je stekao na univerzitetima u Zagrebu i Beogradu, a tokom svoje karijere živeo je i radio u Zagrebu, Londonu i Beogradu.

Lađević je bio poznat po svom dugogodišnjem angažmanu na pitanjima ljudskih i manjinskih prava. Autor je nekoliko značajnih studija, kao što su "Narodi i nacionalne manjine Srbije", "Etnički mozaik Srbije" i "Izbeglički korpus u Srbiji" (u koautorstvu sa Vladimirom Stankovićem). Pored toga, obavljao je mnoge odgovorne državne funkcije, uključujući poziciju direktora Službe za ljudska i manjinska prava, savetnika predsednika SRJ Vojislava Koštunice za izbeglička pitanja, kao i angažman u ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Vladi Državne zajednice SCG i Vladi Srbije.


Lađević je ostavio dubok trag u oblasti ljudskih prava i bio je ključna figura u rešavanju izbegličkih i manjinskih pitanja, kao i pitanja prava srpske zajednice u Hrvatskoj. Njegova posvećenost ovim pitanjima ostaje kao važan deo njegovog nasleđa.


Sahrana Petra Lađevića će biti održana u krugu porodice i prijatelja, a datum i mesto će biti naknadno objavljeni. Njegov odlazak ostavlja prazninu u oblasti ljudskih prava, ali će njegovo nasleđe i doprinos u ovoj oblasti zauvek ostati upamćeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading