ALARMANTNI PODACI Među žrtvama trgovine ljudima u Srbiji sve više dece, prosečna starost oko 12 GODINA!
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Na takav trend ukazuje nedavno objavljeni Izveštaj Zaštitnika građana, kao Nacionalnog izvestioca za oblast trgovine ljudima, koji pokazuje da se u prošloj godini beleži znatno veći broj dece žrtava u odnosu na prethodne dve godine, kao i da ona čine više od polovine ukupnog broja registrovanih žrtava, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da su žene takođe ranjiva grupa, a da su među načinima zloupotrebe formalno identifikovanih žrtava dominantni prinuda na prosjačenje, seksualna i radna eksploatacija.

- Simptomatični podaci pre svega ukazuju na značaj i neophodnost preventivnog postupanja i potrebu da se podigne svest celokupnog društva o ozbiljnosti ovog problema. Posebno kada su u pitanju deca, kao posebno ranjiva grupa podložna manipulaciji, naveo je Pašalić.

On je ukazao da bi svako trebao da bude svestan rizika da i sam može postati žrtva, ali da je takođe važno prepoznati slučaj trgovine ljudima. Istakao je da je potrebno stvoriti uslove u kojima se i žrtve mogu upoznati sa svojim pravima i dostupnim mehanizmima zaštite.

Zaštitnik građana je naglasio da je trgovina ljudima veoma kompleksno krivično delo, zbog čega su za njegovo suzbijanje, pored pravovremenog prepoznavanja, neophodne stalne i koordinisane aktivnosti svih relevantnih aktera na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Pašalić je ukazao i na važnost jačanja međusobnog poverenja državnih institucija, ali i potrebu donošenja sistemskog zakona u oblasti trgovine ljudima, kako bi se unapredili mehanizmi za suzbijanje ove pojave, koja predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading