Kasa u supermarketu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U najnovijem istraživanju o potrošnji hleba na godišnjem nivou, Srbija se našla na zavidnom drugom mestu, što potvrđuje dugu tradiciju konzumacije ove osnovne namirnice u našoj zemlji.

U istraživanju je učestvovalo deset zemalja, a rezultati su pokazali značajne razlike u potrošnji hleba širom sveta.

Srbija među najvećim potrošačima hleba

Prema podacima ovog istraživanja, prosečan Srbin godišnje pojede impresivnih 135 kilograma hleba, što je izuzetno visok broj u poređenju sa mnogim drugim zemljama. Ovaj rezultat svrstao je Srbiju odmah iza Turske, koja je zauzela prvo mesto, sa čak 199,6 kilograma hleba po glavi stanovnika.

 

 

Turci ubedljivi lideri

Turska, zemlja poznata po bogatoj tradiciji peciva i hleba, prvim mestom na ovoj listi zacementirala je svoj status u ovom istraživanju. U njihovoj kulturi hleb je nezamenjiv deo svakodnevnice, a širok spektar vrsta hleba koji se konzumira - od simita do somuna - verovatno doprinosi visokoj godišnjoj potrošnji. Sa gotovo 200 kilograma po osobi godišnje, Turska je daleko ispred ostalih zemalja učesnica.

Tradicija i kultura konzumacije hleba

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama Balkana, hleb ima centralno mesto na trpezi. Bez obzira da li se radi o svakodnevnom obroku, ili o posebnim prilikama, hleb je neizostavan. Ova namirnica se ne posmatra samo kao dodatak uz obrok, već često čini osnovu mnogih jela. Srpski beli hleb, integralni hleb, pogače i razne druge vrste hleba i peciva deo su bogate gastronomske tradicije na kojima su odrastale generacije. 

Uporedna analiza sa drugim zemljama

Odmah iza Srbije našle su se komšije iz Bugarske sa 131,1 kilogram po glavi stanovnika, zatim Ukrajina, Kipar, Argentina, Portugal, Poljska, Danska i Grčka.

Iako se trendovi u ishrani menjaju, za mnoge narode, uključujući i Srbe, hleb je više od hrane – on je deo kulture, tradicije i svakodnevne rutine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading