melanom
Foto: Alo/FOTO Shutterstock

Tokom ovogodišnje kampanje pregledano je 1.647 osoba, pri čemu je otkriveno 281 suspektna promena, uključujući čak 32 melanoma, 91 bazocelularni karcinom, 31 skvamocelularni karcinom i 127 atipičnih mladeža. 

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja za prevenciju prof. dr Nebojše Tasića u Srbiji godišnje od melaignog melanoma oboli oko 600 ljudi, a premine skoro trećina. 

- Zato naše ministartsvo radi na prevenciji i podizanju svesti kod građana koliko je prevencija važna, a pre svega preventivni pregledi koje sprovodimo - rekao je prof. dr Tasić.

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa, istakla je da je svi pacijenti sa dijagnostikovanim suspektnim promenama upućeni su u najbliže zdravstvene centre radi hirurškog uklanjanja i patohistološke potvrde.

Prof. dr Dušan Škiljević, član izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije, osvrnuo se na početke besplatnih dermatoloških pregleda građana Srbije.

- Tokom pandemije COVID-19 nismo mogli da sprovedemo kampanju Euromelanom na način na koji se ona tradicionalno organizuje, uključujući masovne preglede stanovništva u brojnim gradovima Srbije. Tada je prof. Tiodorović kao, nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje u Srbiji, inicirala besplatne preglede na teritoriji naše zemlje, a nakon toga kao predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije nastavila i proširila akciju besplatnih dermatoskopskih pregleda - naveo je profesor Škiljević.

Besplatni dermatoskopski pregledi su pokazali koliko je važno omogućiti pristup dermatološkim uslugama u sredinama gde nema dovoljno dermatologa i u poseban fokus na grupe pod većim rizikom, poput poljoprivrednika, koji su izloženi svakodnevnom UV zračenju.

Zbog izuzetnih rezultata koji su postigli u prethodnom periodu, Udruženje dermatovenerologa Srbije planira da se akcija besplatnih pregleda nastavi i naredne godinekako bi se pokrela cela Srbija i nastavilo sa podizanjem svesti o prevenciji ranom otkrivanju malignih tumora kože.

(Informer)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading