Lepo vreme
Foto: Alo/Alo! Aleksandar Nalbantijan

U Srbiji ćemo naredne nedelje imati miholjsku jesen koja će trajati do kraja oktobra, sa maksimalnim dnevnim temperaturama do 21 stepena.

Košava i jaki udari vetra biće u postepenom znatnom slabljenju i skretanju na topliju varijantu u ponedeljak, kada će doći i do manjeg porasta temperature, rekao je meteorolog Ivan Ristić za Alo!.  

- U narednom periodu vreme stabilno bez kiše, puno sunca a malo oblaka, maksimalna temperatura od 16 do 21 stepen u granicama normale za ovo doba godine. Jutra prohladna temperatura izmedju 5 i10 stepeni, u kotlinama i dolinama reka maglovito sa temperaturama oko nule - rekao je Ristić za Alo!, i dodao da premena vremena sledi tek narednog vikenda. 

Ivan Ristić

Ognjen Radošević/Alo!

 

- Pojačanje jugoistočnog vetra ponovo za sledeći vikend. Na samom kraju meseca i početkom novembra dolaze oblaci koji će doneti i kišu povremeno naročito južnije od Save i Dunava, najviša temperatura će biti u manjem padu i kretaće se u granicama normale za početak novembra izmedju 12 do15 stepeni. Dani će biti reletivno sveži pa se preporučuje slojevito oblačenje - rekao je meteorolog za Alo!, i dodao da će miholjska jesen trajati do kraja oktobra.

S druge strane, Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da se slab prizemni mraz od ponedelјka može očekivati u mestima južno od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti ređa pojava.

- Slab mraz na dva metra, intenziteta od minus 2 do 0 stepeni moguć je ponegde na jugu i jugoistoku Srbije, kao i po kotlinama brdsko-planinskog područja - navodi RHMZ.

Zbog najavljenog mraza, RHMZ je izdao agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali i sačuvali useve.

- Najavlјeni slabi mrazevi u jutarnjim časovima mogu nepovolјno da utiču na povrtarske kulture koje se gaje na otvorenom - glasi upozorenje RHMZ.

Prvi sneg u novembru

Dugoročna vremenska prognoza za jesen i zimu 2024/2025. u Srbiji podseća na prognoze od pre 10 i više godina kada su temperature i padavine bile u skladu sa kalendarom, a prema orjentacionoj prognozi prof. dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, ove godine biće znatno više snežnih padavina nego prethodnih godina, a prve pahulje očekuju se u drugoj polovini novembra.

- Prema našoj orjentacionoj dugoročnoj prognozi, prve snežne padavine će biti u drugoj polovini novembra, najverovatnije krajem tog meseca pogotovo južnije od Beograda, ali i u Beogradu. U decembru će biti dve – tri snežne epizode, dok će najviše snega biti u januaru i februaru. Karakteristika ove zime je da će dominirati Azorski i Sibirski antickloni, ali i Mediteranski ciklon. On donosi to da kada dođe hladan vazduh iznad nas bude dosta snega. Dakle, hladan vazduh sa severa i severoistoka Evrope i vlažni mediteranski vazduh obrazuju polarni front sa snegom. Polarni, ponekad i artički front, će povremeno talasati iznad Srbije – kaže Ivan Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading