polarni vrtlog
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako navodi, ciklon koji se razvija iznad Jonskog i Egejskog mora doneće dosta oblaka, pa će vreme u Srbiji obeležiti i kiša, ali i sneg na planinama.

- Ove sedmice jutra hladna sa temperaturama blizu nule. Po kotlinama i dolinama reka biće u magle. Preko dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom oko 20 stepeni Celzijusovih - najavljuje meteorolog Ristić.

Do kraja nedelje preporučljivo je i slojevito oblačenje, jer će biti velike razlike između minimalne i maksimalne dnevne temperature.

Hladan vazduh prolazi kroz Bečka vrata

Prema najavi meteorologa Ristića, tačno u utorak, 29. oktobra doći će do prodora hladnog vazduha kroz Bečka vrata. To će usloviti jako naoblačenje, pa se očekuje i kiša i pad temperature.

- Očekuje se i razvoj ciklona u Jonskom i Egejskom moru tako da će biti dosta oblaka, pa se očekuje i povremeno padanje kiše, a na planinama visine oko 1.000 metara može biti i snega. Najviša temperatura biće u padu i kretaće se između 10 i 15 stepeni Celzijusovih - najavljuje meteorolog Ristić.

Očekuje nas nekoliko snežnih epizoda

Deluje da će vremenska prognoza ove godine ispratiti i kalendar, pa ćemo imati hladnu i oštru zimu.

- U Zaječaru i Negotinu temperatura je jutros bila u minusu. U svim gradovima je između nule i pet stepeni. Preko dana će biti relativno toplo vreme, od posle 12 do 15 časova biće dvadesetak stepeni i prijatno za šetnju - kaže Ristić i dodaje:

 - U nekim gradovima će biti ogromna razlika u temperaturi, čak i po 20 stepeni. To je baš mnogo. Košava ponovo počinje za vikend. U utorak imamo ponovni pad temperature. Pratimo potpuno klimatsku normalu. Sledeće nedelje ulazimo u rano novembarsko vreme, ima šanse da bude i kiše. Prvo jače zahlađenje očekuje se u trećoj dekadi novembra meseca, oko 25. i 26. novembra očekujemo i neku pahulju u Beogradu i južno od Beograda, a već u decembru bi trebalo da imamo nekoliko snežnih epizoda - najavljuje Ristić za "Pink".

Imaćemo dosta snežnih epizoda tokom decembra, januara i februara.

Vreme za narednih 7 dana

Prema prognozi RHMZ-a za narednih sedam dana, jutra će biti hladna, sa pojavom slabog prizemnog mraza, a početkom naredne sedmice na jugu i istoku Srbije ponegde i sa slabim mrazom na dva metra visine, kao i po kotlinama u brdsko-planinskom području.

Očekuje se da tokom ove nedelje temperatura bude u granicama ili malo iznad proseka za treću dekadu oktobra, u većini mesta od 16 do 22°C, a najtopliji dan biće sutra.

Zbog dve pojave upaljen meteoalarm

Zbog dve pojave, magle i niskih temperatura, danas će na snazi biti žuti meteoalarm, i to u 4 predela - istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Podsećanja radi, žuti meteoalarm je na snazi kada je vreme potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - objašnjavaju iz RHMZ.

Zbog veće razlike u temperaturama ovo je neophodno

Kako napominju iz RHMZ, biometeorološke prilike pogodovaće većini hronočnih bolesnika, međutim, astmatičarima se savetuje oprez, pogotovo u jutarnjim satima.

- Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja i razdražljivost. Zbog veće razlike između jutarnje i maksimalne dnevne temperature vazduha neophodno je slojevito odevanje - dodaju oni.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading