VELIKI KAŠALJ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pre tri nedelje u Beogradu, a sada i u Novom Sadu zabeležene su zauške kod dece vrtićkog uzrasta.

Zaštitu od ove bolesti, koja u slučajevima kada se jave komplikacije može imati i ozbiljne posledice po zdravlje, pruža MMR vakcina. Obuhvat njome već godinama nije dovoljan - zbog čega trpi i kolektivni imunitet, a kako kaže doktor Saša Milićević za Alo!, komplikacije koje zauške mogu da izazovu su sterilitet kod dečaka, meningitis, gluvoća na oba uha, ali i bolest pankreasa.

- Zauške su stara bolest koja je postojala čak i u vreme Hipokrita, koji je zabeležio da to stanje prati otok pljuvačnih žlezdi i testisa kod dečaka. Međutim, zahvaljujući MMR vakcini, danas je ta bolest skoro iskorenjena - rekao je na početku razgovora za Alo! dr Milićević, i objasnio da od zaušaka uglavnom obole deca predškolskog uzrasta.

- Reč je o virusnoj bolesti koja je veoma zarazna i koja se prenosi kapljičnim putem prilikom kijanja i kašljanja. Period inkubacije traje od 17 do 21 dan, a bolest se ne manifestuje odmah kroz zapaljenje pljuvačnih žlezda. Najpre može da se dogodi da pacijent ima temperaturu, blagu malaksalost, slabiji imunitet, a tek kada se pojavi otok pljuvačnih žleza iza jednog ili oba uveta, može da se konstatuje da je reč o zauškama - rekao je naš sagovornik, i dodao da ova bolest uglavnom sama prođe.

Lečenje zaušaka traje do nedelju dana, ali dete može da bude nosilac zaraze i 10 dana nakon što bolest prođe.

- Postoji nekoliko ozbiljnih komplikacija koje mogu da budu posledica zaušaka. Kod dečaka ova bolest može da bude posebno opasna jer može da se javi otok testisa, koji kasnije može da bude uzrok steriliteta. Kod devojčica jedna od komplikacija je otok jajnika, ali to stanje kasnije neće uticati na plodnost - rekao je doktor Milićević, i dodao:

- Jedna od neželjenih komplikacija je infekcija moždanih ovojnica, odnosno meningitis, zatim gluvoća na jedno ili oba uha, a nekada može da se dogodi i da bude zahvaćen pankreas. Ova bolest je opasna upravo zbog komplikacija koje mogu da se dogode.

Kako kaže, najbolja prevencija od zaušaka je MMR vakcina, zahvaljujući kojoj dugo nismo imali ovu bolest.

- Deca koja se ne vakcinišu nemaju antitela i lako mogu da se zaraze. Ono što dodatno može da zakomplikuje situaciju jeste da zauške ponekad mogu da prođu i bez simptoma, pa da pacijent i ne zna da je bolestan niti da može da zarazi nekog drugog - rekao je doktor Milićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading