Laza lazarević
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Načelnik psihijatrijske klinike "Laza Lazarević", psihijatar Igor Radosavljević, upozorava na ozbiljan problem mobinga u radnom okruženju i njegov uticaj na mentalno zdravlje ljudi. Radosavljević ističe da je moguće da osoba sa mentalnim poremećajem dođe na poziciju rukovodioca, a da prethodno niko nije kontrolisao njeno mentalno stanje. Odnos prema zaposlenima, prema Radosavljeviću, zahteva sistemsko rešavanje problema i pažljiv odabir osoba koje dolaze na rukovodeće pozicije.

Radosavljević naglašava da stres ima značajan uticaj na mentalno zdravlje ljudi, posebno onih koji su genetski predisponirani za psihičke probleme ili su imali problematično odrastanje bez adekvatne podrške. Ističe da se stres sve češće povezuje sa prvom hospitalizacijom u srednjim godinama, te da je važno prepoznati potrebu za stručnom pomoći u takvim situacijama.

Radosavljević ističe da i pored dostupnosti stručne pomoći, stigma psihijatrijskih oboljenja i dalje postoji. Upoređujući sa fizičkim oboljenjima, ističe da je i dalje rasprostranjeno uverenje, pogotovo u manje obrazovanim slojevima, da treba izbegavati ljude sa mentalnim smetnjama. Ovakvo uverenje stvara prepreke za ljude koji traže pomoć i podršku.

Radosavljević primećuje da se često problemi mentalnog zdravlja ignorišu, naročito kod mladih ljudi, što može dovesti do ozbiljnih posledica u kasnijem životu. Upozorava da nelečena psihijatrijska bolest postaje sve teža za lečenje, te je važno prepoznati znakove i potražiti pomoć na vreme.

Kao ključne signale za potrebu za stručnom pomoći, Radosavljević navodi ispadanje iz rutine i teško funkcionisanje u svakodnevnim obavezama, kao i nagli izlivi besa i neprirodna ljutnja. Ističe da je važno prepoznati ove znakove i potražiti pomoć ukoliko su prisutni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading