Lesne lutke
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS
Lesne lutke

Foto: Printscreen/RTS

 

 

U selu Kuštilj, nadomak Vršca, nalazi se jedinstveni prirodni fenomen - lesne lutke. Ove formacije predstavljaju tvorevine tvrđe od kamena, nastale sedimentacijom krečnjaka u lesnim zaravnima. Fenomen lesnih lutki karakterističan je za područja sa lesnim zaravnima širom zemlje, ali su kuštiljske lesne lutke ipak posebne po nečemu.


Na samom ulazu u selo Kuštilj, na lesnoj zaravni, mogu se videti rupice u finom pesku koje kriju lesne lutke neobičnih oblika. Ovaj fenomen nastaje kada voda rastvara kalcijum karbonat, koji se taloži i stvara kristale unutar rupa, formirajući tvrdo kamenje.

U nekim slučajevima, dva kamena mogu se spojiti i dobiti izgled dečije lutke, što je dovelo do naziva ovog neobičnog kamenja. Veličina lesnih lutki varira, od sitnih koje mogu stati u dlan, do onih veličine topovskog đuleta. Ono što čini lesne lutke u Kuštilju posebnim jeste njihova veličina, koja može dostići i 15 do 20 santimetara u prečniku, što ukazuje na to da je njihovo formiranje trajalo hiljadama godina.



Uloga lesnih lutki u prirodi

Laste bregunice koriste prirodne rupe u kojima se formiraju lesne lutke za gnežđenje, jer su im ovi mali tuneli idealni za zaštitu njihovih mladunaca od predatora. Osim u ulozi staništa za ptice, lesne lutke mogu imati i estetsku primenu kod ljudi. Prema rečima Dragana Lazarevića iz Prirodnjačkog društva Gea, ovo kamenje može poslužiti kao ukras na fasadama ili ogradama, a može se obojiti različitim bojama, pružajući mogućnost umetnicima da stvore skulpture od ovih prirodnih formacija.

- Neko je koristio za ukras ovo, može da stavi na fasadu ograde i da deluju neobično ili da ih ofarba nekim bojama... Tako da može da se pravi neki ukras sad zavisi od mašte i umetnika i eto to je jedan predlog za nekog umetnika da ovde ovo pokupi i da napravi neku skulpturu od toga, to bi mogao da bude jedna originalan spoj geoiloškog fenomena i nekog umetničkog nadahnuća - ističe Dragan Lazarević, iz Prirodnjačkog društva Gea.



Lesne zaravni počele su da se formiraju pre 12 hiljada godina, što znači da pojedino kamenje u lesnim zaravnima može biti staro i do 10 hiljada godina. Ova činjenica dodatno naglašava jedinstvenost i fascinantnost ovog prirodnog fenomena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading