bebaa
Foto: Alo/Foto: RINA

Piše: S. P.

Rođak bračnog para iz Ivanjice, čija je beba pre tri dana preminula u porodilištu Opšte bolnice u Čačku, kaže da je čitava porodica u šoku nakon tragedije koja ih je snašla.

On i dalje insistira na odgovornosti čačanskih lekara i utvrđivanju okolnosti pod kojima je njegova snaha, nakon devet meseci uredne trudnoće, na porođaju izgubila zdravu bebu.

- Mi preživljavamo agoniju, naročito roditelji preminule bebe, ali nikome više ovo ne sme i ne treba da se dogodi. Uveren sam da je i ova tragedija mogla biti izbegnuta, samo da je bilo malo više odgovornosti u ovoj zdravstvenoj ustanovi - priča Milorad S., rođeni ujak nesuđenog oca iz Ivanjice, koji inače živi i radi u Beogradu. On ističe da je nakon devet meseci čitava familija s radošću iščekivala trenutak dolaska novog člana porodice, a naročito su se radovali jer bi se ivanjički supružnici nakon višegodišnje borbe za potomstvo konačno ostvarili kao roditelji.

- Snaha je nakon devet meseci uredne trudnoće otišla u čačansku bolnicu na porođaj. Nosila je zdravu bebu, a termin za porođaj je bio 12. oktobra, kada su je prvi put vratili iz porodilišta, rekavši da još sačeka. Potom je ponovo po njihovom savetu išla 14. pa 16, pa opet 18. oktobra. Svaki put su joj rekli da je sve u redu i da treba sačekati. Na odeljenje su je konačno primili 20. oktobra u 17 časova. Tada su pokušali da je porode prirodnim putem, međutim do 22 časa to nisu uspeli, pa možete misliti šta je snaha preživela kada su tek tada odlučili da urade carski rez. Valjda je ginekolog u startu morao znati da je taj zahvat nužan, a ne da ženu bezuspešno seku i muče satima. Te noći snaha je carskim rezom rodila bebu, koja se samo na kratko oglasila, a nakon toga preminula - priča potreseno naš sagovornik, dodajući da je čitava porodica u agoniji zbog ovog događaja. Svi su očajni i u suzama već treći dan.

- Medije sam alarmirao pre svega da se ova tuga više nikada nikome ne dogodi. Svako treba da snosi odgovornost za svoj posao. Moj sestrić i njegova supruga su se godinama borili da ostvare potomstvo i pitanje je da li će to ponovo uspeti. U mojoj porodici u Ivanjici svi su očajni. Budući da je trudnoća bila uredna, a beba potpuno zdrava, u njihovoj kući je sve bilo spremno za doček novog člana porodice, krevetac, oprema za bebu. Doktorka koja je na kraju obavila carski rez je navodno kasnije rekla da je bolje što je beba preminula. Jer da je preživela, bila bi retardirana, jer je ostala bez kiseonika… Da se utvrdi odgovornost u svemu ovome, da više niko ne preživi ništa slično, zar je ovako nešto moguće u 21. veku - pita se Milorad, dodajući da familija nije s odobravanjem prihvatila njegovo obraćanje medijima.

- Ja ih potpuno razumem, Ivanjica je malo mesto, oni strepe od svega, uplašeni su i zbunjeni. Ovo nije smelo da se dogodi. Sestrić i snaha su vrlo obrazovani ljudi, nadam se da ću ih ubediti da pravdu potraže pred sudom. U tome ću ih podržati, a verujem i čitava porodica, koja saoseća sa ovim gubitkom - kaže Milorad.

Povodom ovog događaja juče su se jednim veoma šturim saopštenjem oglasili iz Opšte bolnice u Čačku. U tom saopštenju nema odgovora na pitanje rođaka, zašto su ženu porodili 12 dana nakon termina, a pre toga je pet puta vraćali kući. Prema tvrdnjama rođaka, majci je rečeno da je beba ostala bez kiseonika. 

„O celokupnom događaju obavešteno je nadležno Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i nadležni zdravstveni inspektor. Takođe, po nalogu direktora ustanove biće urađena vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo sa neonatologijom Opšte bolnice Čačak“, naveli su iz Opšte bolnice u Čačku.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading