Anketa
Foto: Printscreen/Printskreen/Youtube/Infoliga

Institucija braka očigledno gubi na značaju a koji su razlozi za to, Ivanjičani su bez ustezanja odgovarali u anketi Infolige.

Pored iskrenih priznanja o potrebi za slobodom i životom bez obaveza, usledio je i hit odgovor jedne žene koja se udala rano, i ima jasnu poruku za sve devojke.

No, da prvo krenemo od ostalih koji su odgovarali na pitanje zašto mladi sve kasnije stupaju u brak:

"Muškarcima je mnogo teško naći devojku koja je da, kažem, 'za u kuću', više je za provod. Izlaze deca, uživaju, provode se, i tu se stvara međusobno nepoverenje", rekao je jedan mladić.

"Što mladi sad hoće najviše podršku roditelja, a roditelji su sve stariji i to ti je to", odgovorila je druga.

"Verujem da je razlog što današanja omladina najviše voli sebe i najviše ceni sebe, nisu za život u zajednici, ne poštuju starije... Da se ugledaju na starije kako su svoj život provodili, gradili porodice i brinuli o njima", navela je jedna starija žena.

"Život je sve lakši kada neko živi sam i ne osećaju potrebu da sa nekim budu u braku kada mogu sve sami, niko ne želi da se obavezuje ni na šta", tvrdi jedan mladić.

 

A onda su anketari naišli na ženu koja se - udala rano:

"Ovo vreme je teško, baš je teško. Imam dvoje dece, mlada sam se udala. Moja poruka devojkama je da, uče, studiraju. Prvo škola, da imaju svoj dinar, a onda udaja", uzvratila je mlada mama.

Dakle, nije sve idealno ni kad se rano stupi u brak. Na kraju, najvažnije je da li smo postupili u skladu sa svojim uverenjima i željama. Da li smo poslušali ono unutrašnje ja i njegove potrebe.

Ivan Stamenić, koordinator za mlade u Ivanjici kaže da su finansijska nesigurnost i nerešeno stambeno glavni razlozi što sve više mladih kasnije stupa u brak, ali da se, takođe, u Ivanjicu mnogi mladi i vrate, upravo u potrazi za tom sigurnošću.

- Sve više mladih upisuje fakultete. Kad napune 27, 28 godina, dolaze u fazu razmišljanja stupanja u brak i povlače se u rodno mesto gde imaju kuću, gde su se rodili to je razlog za one koji nemaju stanove u Beogradu, Kragujevcu... U našem kraju kažu: ko je na vreme legao i na vreme se oženio, nikad se nije kajao - poručuje on na kraju.

(Infoliga)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading