Ministarstvo zdravlja
Foto: Alo/Ministarstvo zdravlja

Prema rečima državne sekretarke Ministarstva zdravlja Ivane Stašević Karličić studija je izvedena u 67 bolnica, a uključen je 13.781 pacijent.

Naša zemlja, dodaje ona, ponosi se svojom tradicijom sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije, ali i rezultatima.

- Svesni smo da je ovo i indikator kvaliteta zdravstvenog sistema i naravno da ni te stvari nećemo prepustiti slučaju - naglasila je državna sekretarka.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Fabio Skano poručio je da ceni 25 godina predanog rada Srbije u oblasti sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije.

- Svetska zdravstvena organizacija želi da to iskustvo iskoristi i u drugim zemljama, jer je vaše iskustvo pričlično jedinstveno i to je dobro za državne institucije, ali i za sve vas, rukovodioce ustanova koje ovde predstavljate. Cilj je da imamo nula infekcija, ne samo u jedinicama za transplantaciju, već svuda. Postoje stvari koje se u tom smislu mogu poboljšati, ali fokus uvek mora biti na ljudima. Dakle, da postoje ljudi koji su odgovorni za kontrolu i prevenciju infekcija - poručio je Skano.

Pored ove studije, sprovedena je i kampanja za Racionalnu upotrebu antibiotika, tokom koje je čak za trećinu smanjena upotreba antibiotika. 
 

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading