Gideon Grajf na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

Posetioci štanda mogli da se upoznaju sa njim, kao i da dobiju potpisan primerak specijalnog izdanja “Napredak” na temu Jasenovac, gde se nalazi i njegov članak Jasenovac - logor i njegovo istorijsko i moralno značenje.  
 
Prof. dr Grajf je razgovarao i sa istoričarem dr Aleksandrom Rastovićem, naučnim savetnikom, direktorom Istorijskog instituta u Beogradu, i prof. dr Žikom Bujuklićem.  

Gideon Grajf na Sajmu knjiga u Beogradu

Ustupljene fotografije

 

 

Mladi istoričari iz Beograda i Novog Sada su bili veoma zainteresovani za rad prof. dr Grajfa, koji je nesebično delio svoje znanje i iskustvo, istaknuvši da mu rad sa mladim ljudima daje još više snage i volje. Bilo je puno prolaznika koji su zastali da se zahvale i donesu njegove knjige na potpis, između ostalih i ”Plakali smo bez suza”. 
Gideon Grajf na Sajmu knjiga u Beogradu

Ustupljene fotografije

 

Prof. dr Gideon Grajf je komentarisao kako unaprediti znanje o postojanju Jasenovca, kako je rekao – ”jednog od najstravičnijih koncentracionih logora na svetu”, naglasivši da je najvažnije obrazovanje. 

”Nastavnici treba da podučavaju o zločinima počinjenim u Jasenovcu što više, kao i da bude što više poseta ovom logoru. Naprosto, morate znati pojedinosti o tome, a kada to znate, imate i gotovo celu sliku. Mi dugujemo ovo znanje hiljadama nevinih žrtava, Srba, Jevreja i pripadnika romske populacije, koji su surovo ubijeni u Jasenovcu i drugim logorima. Dakle obrazovanje je ključno pitanje. Mislim da je dužnost nastvnika da više podučavaju o ustaškim zločinima koji su počinjeni tokom Drugog svetskog rata. Nastavnici imaju veliki uticaj na mlade, koji će jednog dana postati odrasli i voditi nas”, istakao je Grajf. 

Gideon Grajf na Sajmu knjiga u Beogradu

Ustupljene fotografije

 

Izraelski istoričar je dodao da se posebno raduje tribinama koje će držati u Subotici i Beogradu, a čija će glavna tema biti Jasenovac, dok će najveći deo publike biti studenti i omladina.

”Želeo bih da se zahvalim Fondaciji ”Za srpski narod i državu” što me je pozvala da dođem u Srbiju i dala priliku da svoje znanje i iskustvo podelim sa omladinom. Kada me ljudi pozovu na tribine, konferencije, uvek pitam ko će biti u publici, i kada čujem da će to biti mladi ljudi, studenti, uvek se rado odazovem”. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading