SVI ZNAJU KAD SE POMERA SAT Uskoro zimsko računanje vremena, mnogi se pitaju KADA će se konačno ukinuti
Foto: Shutterstock

Pomeranje sata između letnjeg i zimskog računanja vremena već decenijama je uobičajena praksa u Srbiji, dok su neke zemlje širom sveta odlučile da napuste ovaj koncept. U oktobru se kazaljke vraćaju za jedan sat unazad, obeležavajući prelazak na zimsko računanje vremena.

Ovaj prelazak često izaziva polemike o tome koliko je ušteda energije zaista značajna i kakav je uticaj na zdravlje. Cilj pomeranja sata je efikasnija upotreba dnevne svetlosti – tokom letnjih meseci, duži dani omogućavaju kasniji sumrak, dok se zimi razdanjuje ranije.

Istorija pomeranja sata: Od Prvog svetskog rata do danas

Pomeranje sata prvi put je uvedeno tokom Prvog svetskog rata u državama poput Nemačke i Austro-Ugarske, radi uštede energije. U Srbiji, praksa je zvanično zaživela 1983. godine, dok je od 1996. godine usklađena sa pravilima Evropske unije.

Da li pomeranje sata utiče na zdravlje?

Sve više istraživanja ukazuje na to da pomeranje sata može izazvati probleme sa spavanjem, poremećaj biološkog ritma i smanjenu koncentraciju, što može uticati na produktivnost i opšte raspoloženje. Iako sektor turizma beleži prednosti od dužih letnjih dana, industrije poput poljoprivrede i građevinarstva često trpe zbog prilagođavanja radnog vremena.

Budućnost pomeranja sata u Srbiji: Hoće li doći do promene?

I dok su neke zemlje EU već ukinule ovu praksu, Srbija i dalje zadržava tradicionalni prelazak između letnjeg i zimskog računanja vremena. Diskusije o ukidanju ove prakse se intenziviraju, a pitanje ostaje: Da li će Srbija u budućnosti slediti korake drugih zemalja?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading