Vrtić
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


U poslednje vreme, "Američki" koksaki virus, poznat i kao bolest "prljavih ruku", postao je značajan problem u vrtićima širom Srbije i regiona. Iako se u većini slučajeva manifestuje blagim simptomima, postoji određeni procenat slučajeva koji može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Doktorka Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, ističe da postoje dva tipa koksaki virusa - tip A i tip B. Tip A, poznat i kao BRNO virus, uglavnom napada decu, dok je tip B karakterističniji za odrasle. Važno je napomenuti da je koksaki virus kod nas poznat i kao američki virus, te da može izazvati različite promene na koži dlanova, stopalima, u ustima i usnoj duplji.

Dr Saša Milićević, pedijatar, upozorava da se koksaki bolest najčešće prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom, poput kontakta sa zaraženim igračkama u vrtićima. Roditelji se savetuju da vode računa pre nego što decu puste u vrtić, posebno ukoliko imaju u porodici nekog ko boluje od hroničnog oboljenja.

Stvaranje stabilnog imuniteta kao najbolja zaštita

Kako bi se zaštitili od virusa, dr Biserka Obradović ističe važnost jačanja imuniteta putem ishrane bogate voćem i povrćem, fizičke aktivnosti i zdravog sna. Takođe, naglašava da je izbegavanje energetskih napitaka i drugih faktora koji urušavaju imunitet od ključnog značaja.

Posledice i komplikacije izazvane koksaki virusom

Problematične posledice izazvane koksaki virusom nisu zanemarljive, kako ističe dr Obradović. Virus može izazvati ozbiljna oštećenja srca, mišićnih vlakana, pa čak i dovesti do meningitisa i herpangine kod odraslih osoba. Lečenje se sprovodi simptomatski, uz primenu vitamina, pravilnu ishranu i mirovanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading