Duško Jovanović
Foto: Alo/Promo

U nekom ranijem periodu, polisa životnog osiguranja predstavljala je sinonim statusa i to samo zato što su mnogi pretpostavljali da se radi o privilegiji imućnijih.

Ali, to odavno nije tako, jer su građani shvatili da ta polisa obezbeđuje sigurnost i zaštitu onima koji kupe tu polisu, kao i članovima njihovih porodica. Polisa životnog osiguranja je, sa jedne strane, finansijska zaštita prilikom nemilih i neplaniranih događaja, dok sa druge strane omogućava dugoročno i sigurnije investiranje sredstava koje pruža određeni nivo finansijske slobode. Životno osiguranje biće samo jedna od tema na predstojećim Srpskim danima osiguranja, otkriva za Alo! generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, koje organizuje konferenciju, Duško Jovanović. On kaže da postoje tri tipa životnog osiguranja, ali da svako sam treba da proceni i odluči koju polisu želi da ima.

- Postoje štedno, riziko i mešovito osiguranje. Štedno obezbeđuje značajnu i dugoročnu opciju štednje koje osigurava da vaša ušteđevina ostane netaknuta do dana isplate. Riziko polisa pruža najvažniju finansijsku zaštitu u slučaju iznenadnog gubitka života, što obezbeđuje da članovi porodice ne budu ostavljeni bez sredstava za život. Na kraju, mešovito životno osiguranje predstavlja kombinaciju štednje i zaštite života.

O čemu će se još razgovarati na predstojećim Osmim srpskim danima osiguranja?

- Na panelu na kojem ćemo razgovarati o osiguranju lica, osim o životnom, razgovaraćemo i o privatnom penzijskom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Interes osiguravača, pre svega, jeste da bude izjednačen poreski tretman životnog i penzijskog osiguranja, jer im je suština u načelu ista. Moramo da vidimo i koji su putevi daljeg razvoja i jednog i drugog osiguranja. Kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, trenutno najveći problem za dalji rast su cene medicinskih usluga koje se menjaju kvartalno, a premija je fiksna za godinu dana.

Generalni sekretar UOS dodaje da su za naziv ovogodišnjeg skupa odabrane reči „Pustite juče...“ kako bi građani bili motivisani da naprave iskorak u razmišljanju. Ove reči, kaže Duško Jovanović, treba da budu inspiracija svima nama da što pre počnemo sami da brinemo o imovini, svom i zdravlju najbližih. Pomoć države u kriznoj situaciji ili posle neke katastrofe je dobrodošla, ali tu se njen zadatak završava.

Pričaćete i o kadrovima. Da li i osiguranje ima problem u tom delu kao mnoge druge industrije?

- Nedostatak kadrova predstavlja izazov za sve kompanije u Srbiji, pa i u sektoru osiguranja. Jednostavno, potrebno je da kompanije kontinuirano investiraju u obuke i razvoj svojih zaposlenih. Ali, da, tačno je. I u našem sektoru osećaju se promene na tržištu rada, kako u kvantitetu tako i u kvalitetu kadrova za posao. Najteže je doći do najboljih IT stručnjaka i prodavaca osiguranja, koji su u godinama digitalizacije i rasta prodaje najbitniji. O tom problemu ćemo razgovarati na Srpskim danim osiguranja i potruditi se da pronađemo rešenja.

Jovanović podseća i da se osiguranje pokazalo kao siguran partner i u kriznim godinama i, po rezultatima u prethodnoj deceniji, stabilno je kao sektor. Sve to, kako ističu u Udruženju osiguravača, ponajviše zahvaljujući dobroj saradnji i podršci sektoru od strane guvernera Jorgovanke Tabaković, kao i primeni preporuka NBS.

UOS je za osme Srpske dane osiguranja pripremio još desetak predavanja o trenutno najvažnijim temama. Biće reči, kaže Jovanović, i o neophodnosti izmena pojedinih zakonskih rešenja. Očekuje se da ovogodišnju konferenciju prati više od 400 posetilaca iz Srbije, regiona i inostranstva.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading