lična karta
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Prema Zakonu, broj registracionog područja dodeljuje se prema jedinicama lokalne samouprave.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana definiše ovaj broj kao jedinstvenu i neponovljivu identifikaciju građanina. Broj se upisuje u evidenciju o matičnim brojevima i koristi se u javnim ispravama i drugim evidencijama.

Matični broj ima 13 cifara podeljenih u šest grupa, gde svaka grupa ima svoje specifično značenje. Poverenik za informacije od javnog značaja, Milan Marinović, izjavio je da matični broj otkriva mnogo podataka o građanima i da bi mogao biti zamenjen drugim ličnim brojem koji bi otkrivao manje informacija.

Otvoreno je pitanje šta sve matični broj može otkriti o građanima. Prve dve cifre u broju predstavljaju dan rođenja, sledeće dve mesec, a zatim tri cifre godinu rođenja. Dve cifre u četvrtoj grupi označavaju registraciono područje, što pokazuje iz kojeg dela Srbije osoba dolazi - broj za građane Srbije kreće se između 70 i 97, u zavisnosti od lokalne samouprave.

Peta grupa cifara sadrži tri broja koja ukazuju na pol i redni broj za osobe rođene istog dana - brojevi od 000 do 499 rezervisani su za muškarce, dok su brojevi od 500 do 999 za žene. Završna cifra predstavlja kontrolni broj.

U skladu sa Zakonom, svaki broj registracionog područja povezan je s određenom lokalnom samoupravom. Tako, na primer, broj 71 obuhvata Beograd, broj 72 obuhvata Aranđelovac, Batočinu, Despotovac, Jagodinu, Kragujevac i druge gradove, dok broj 73 obuhvata Aleksinac, Babušnicu, Niš, Pirot, Prokuplje i druge.

Nastavak dodeljenih brojeva prati strukturu jedinica lokalne samouprave širom Srbije, sve do broja 97, koji pokriva teritorije na Kosovu. Za državljane Republike Srbije koji su rođeni u inostranstvu inostranstvu i upisani u konzularnom predstavništvu, koristi se broj registracionog područja 70.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading