DA LI JE SRBIJA NA IVICI KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA? Stručnjaci iznose šokantne teorije!
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija


Seizmička aktivnost u Srbiji i na Balkanu je tema koja je u poslednje vreme privukla veliku pažnju javnosti. S obzirom na pojačanu seizmološku aktivnost koja se beleži u prethodnom periodu, postavlja se pitanje da li Srbija može očekivati razorniji zemljotres i kolikog intenziteta.

Srbija spada u zonu sa umerenom aktivnošću zemljotresa, a najjači potresi koji su se do sada dogodili na teritoriji ove zemlje bili su umereni do jaki. Najjači zemljotres zabeležen u Srbiji bio je 6 Rihtera, dok se poslednji jači zemljotres dogodio 3. novembra 2010. godine, sa epicentrom kod Kraljeva, jačine 5,4 Rihtera. Ova pojava rezultirala je gubitkom dve osobe i ozbiljnom materijalnom štetom na tom području.

Najtrusnija područja u Srbiji obuhvataju dolinu Zapadne Morave, dolinu Velike Morave, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Valjevo, Lazarevac, Mionica, Svilajnac, Paraćin, Kopaonik, Kosovsko Pomoravlje, kao i područje ka granici sa Crnom Gorom i šire područje Metohije. Centralna Srbija se ističe kao najtrusniji deo zemlje, dok se Beograd, iako sama teritorija nije trusna, nalazi u blizini seizmički aktivnih područja poput Mionice, Lazarevca i Valjeva.

Slavica Radovanović, poznati seizmolog za Telegraf.rs ističe da se podiže seizmička aktivnost u regionu, te da je nakon niza godina bez jačih potresa, počelo da se dešava podrhtavanje tla jačine preko 3 stepena. Prema njenim rečima, povećana aktivnost na više područja može dovesti do jačeg zemljotresa, koji, iako ne može biti strašan kao u svetu, ipak može prouzrokovati značajnu štetu.

Na osnovu iskustva, Radovanovićeva predviđa da bi se sledeći razorni zemljotres u Srbiji ili na pograničnim delovima susednih država koje se graniče sa Srbijom mogao dogoditi u narednih godinu dana. Kao primer navodi razorni zemljotres u Crnoj Gori 1979. godine, koji je usledio nakon povećane seizmičke aktivnosti godinu dana ranije.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading