Miroslav Lazanski
Foto: Alo/Printscreen


Pre tri godine, vojni komentator Miroslav Lazanski upozorio je na opasnost koju predstavljaju NATO antirakete u Rumuniji i Poljskoj. On je istakao da je sa tim raketama potrebno svega šest minuta leta do Kremlja, podsećajući na sličnu situaciju tokom Velike Kubanske raketne krize. Lazanski je naglasio paralelu između instaliranja nuklearnih raketa na Kubi od strane SSSR kao odgovor na raspoređivanje američkih raketa u Turskoj i sadašnjeg raspoređivanja antiraketa u istočnoj Evropi. Iako se radi o defanzivnim raketama, Lazanski je objasnio da se one mogu zameniti sa ofanzivnim raketama za samo 15 minuta.

Ova upozorenja Miroslava Lazanskog su izazvala pažnju javnosti i podsetila na ozbiljne geopolitičke implikacije koje mogu proisteći iz vojnih akcija na globalnom nivou.

Upozorenje Lazanskog dodatno naglašava duboke geopolitičke tenzije koje su prisutne u odnosima između NATO-a i Rusije. Paralela koju je Lazanski povukao sa Kubanskom raketnom krizom ističe sličnosti u dinamici međunarodnih odnosa i postavljanju vojnih sistema koji izazivaju zabrinutost i napetost širom sveta.

Posebno je zanimljiva napomena o mogućnosti zamene defanzivnih antiraketa sa ofanzivnim raketama u roku od 15 minuta. Ova informacija ukazuje na važnost razumevanja tehnoloških i vojnih kapaciteta koji mogu brzo promeniti prirodu vojnih pretnji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading