Sneg u Beogradu
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Za vikend i u ponedeljak pretežno sunčano i znatno toplije od proseka za ovaj deo godine. Najtopliji dana verovatno nedelja kada bi maksimumi lokalno mogli biti i oko +25 stepeni Celzoijusa. Vetar će uglavnom slab do umeren južni i jugoistočni, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Sredinom sledeće nedelje jezgro anticiklona bi se polako počelo izmeštati ka velikoj Britaniji te bi preko nas prešao sasvim oslabljen hladan front koji bi u utorak i sredu uz više oblaka samo ponegde doneo slabu kišu ali bi uz slab do umeren, severozapadni vetar usledilo i manje zahlađenje te bi se maksimumi oko 31. oktobra kretali od +12 do +18 stepeni Celzijusa.

Početkom novembra gotovo svi numetrički modelli i apsolutna većina njihovih ansamble članova simuliraju dalje izmeštanje anticiklona ka Velikoj Britaniji što bi bilo praćeno snažnom ciklogenezom nad Skandinavijom.

Kako se navodi, to bi ka nama uslovilo pokretnje veće količine maritimno-polarnog vazduha čiji bi jak hladan front 2. novembra stigao do Alpa, dok bi nas našim delom Evrope usledila sekundarna cikogeneza.

Od tačnog odnosa tih baričkih sistema zavisi i snaga očekivanog zahlađenja, precizira meteorolog.

Za sada je sve izvesnije veoma jako zahlađenje koje bi uz obilnije padavine u predelima preko 800mnv donelo susnežicu i sneg, a po proračunima operativnog ECMWF- i značajnog dela njegovih ansamble članova sneg bi bio moguć i u nizijama, a temperature, posebno one minimalne bi otišle i negativne vrednosti.

Za par dana cemo videti hoće li doći do ublažavanje ovog signala za jako zahlađenje, za sada je ansamble niz ECMWF-a obzirom na udaljenost termina veoma složan i u koliko u narednih par dana ne bude bitnijih promena pred nama je veoma hladan početak novembra, a zimske odlike vremena bi ove godine mogle stići znatno ranije nego proteklih.

Do tog mogućeg jačeg zahlađenja ostaje još 5-6 dana veoma prijatnog, jesenjeg, vremena i treba ga iskoristiti na najbolji moguć način, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading