hitna
Foto: Alo/Masanori Jošida, ilustracija

Noćas, tačno u 3 sata, kazaljke na satu su pomerene jedan sat unazad, vraćajući vreme na standardno srednjoevropsko i označavajući kraj letnjeg računanja vremena. Tokom prethodnih godina, Hitna pomoć je obično imala više posla u noći kada se vrši pomeranje kazaljki, a noćas su ekipe intervenisale 134 puta.

Alkoholisani pacijenti prevezeni na VMA

Protekle noći, 22 ekipe Hitne pomoći izvršile su ukupno 134 intervencije, od kojih je 28 obavljeno na javnim mestima. Zabeležen je veći broj slučajeva alkoholne intoksikacije, a svi alkoholisani pacijenti su prevezeni na Odeljenje toksikologije VMA na dalju negu. Hitna pomoć izveštava da su se za pomoć javljali i hronični bolesnici, najviše hipertenzičari, astmatičari, kao i pacijenti sa bolovima u grudima.

Nakon pomeranja sata i prelaska na zimsko računanje vremena, do oko 10 sati zabeleženo je 22 poziva.

Pomeranje kazaljki: kada i zašto nije ukinuto?

Iako se često razmatra ukidanje sezonskog pomeranja kazaljki, to još uvek nije sprovedeno. Od donošenja zakona u Srbiji, usklađenog sa EU, predlog Evropske komisije iz 2021. godine o ukidanju pomeranja vremena nije usvojen među članicama, delom zbog zabrinutosti od mogućih različitih vremenskih zona u Evropi.

Kazaljke su prvi put pomerene u nekadašnjoj Jugoslaviji 27. marta 1983. godine, a do 1995. godine satovi su se vraćali poslednje nedelje septembra. Ključno pitanje ostaje: kako ćemo se probuditi sutra, s obzirom na to da se menja i naš unutrašnji sat?

Uticaj pomeranja sata na zdravlje

Inicijativa za ukidanje sezonskog pomeranja sata proizašla je iz brojnih svetskih istraživanja koja su pokazala da prelazak sa letnjeg na zimsko vreme i obratno može izazvati različite zdravstvene probleme, poput:

umora

stresa
pospanosti
depresije
pojačanog apetita

Prilagođavanje na zimsko vreme

Srećom, organizmu je obično potrebno samo nekoliko dana da se prilagodi, iako kod osoba sa hroničnim bolestima ovaj proces može trajati i do dve nedelje.

Preporučuje se raniji odlazak na spavanje kako bi se osigurao optimalan period sna. Ako je neko navikao na sedam ili osam sati sna, mora prilagoditi vreme odlaska u krevet da zadrži potrebnu dužinu sna. U suprotnom, otežaće sebi prilagođavanje, ističe dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja u Subotici za Blic.

Prema njenim rečima, prelazak na zimsko računanje vremena neizbežno dovodi do promene u ritmu budnosti, što može da se oseti kod svih, bez obzira na uzrast. Adaptacija varira – neki se prilagođavaju u prvim nedeljama, dok drugima može biti potrebno više vremena.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading