kofer
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Približava se produženi vikend povodom jesenjeg raspusta i obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, što mnogi planiraju da iskoriste za odmor. Ako razmišljate o putovanju u inostranstvo, važno je da se informišete o pravilima unosa i izvoza stvari preko granice kako biste izbegli kazne.

Mnogi građani će iskoristiti praznike od 9. do 12. novembra za mini odmore. Pored pitanja šta možete poneti sa sobom iz Srbije, bitno je znati i šta smete da donesete nazad i da li će vam eventualno biti oduzeto.

Preporučuje se da tokom putovanja proveravate stanje na graničnim prelazima putem mobilnih aplikacija, kako biste mogli da se preusmerite na manje opterećene prelaze, gde često nema gužve.

Da bi prelazak granice bio što brži i bez neprijatnosti, putnici bi trebali da se upoznaju sa važećim propisima, koji ostaju isti kao i prethodne sezone.

Lični prtljag

Lični prtljag obuhvata sve predmete koje putnik nosi za svoje potrebe tokom putovanja, uključujući odeću, obuću, tehničke uređaje, sportske rekvizite i stvari za ličnu higijenu. Ako nosite vredniju opremu, preporučuje se da popunite Obrazac o privremenom iznosu kako biste dokazali da ste taj predmet prethodno izneli iz zemlje i da ne podleže uvoznim dažbinama.

U prtljagu možete nositi i određene proizvode koji imaju jasna količinska ograničenja, kao što su akcizna roba.

Prenos novca

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali ako nosite više od 10.000 evra (ili ekvivalent u drugim valutama), to morate prijaviti. Ova obaveza važi za svakog putnika, uključujući maloletnike.

Hrana i duvanski proizvodi

Možete poneti fabrički upakovanu hranu sa deklaracijom proizvođača, u razumnim količinama, a hrana životinjskog porekla dozvoljena je do jednog kilograma, osim ako dolazi iz zemalja sa zabranjenim uvozom.

Kada je reč o duvanskim proizvodima, možete uneti:

50 cigareta,
25 cigarilosa (do 3 grama po komadu),
10 cigara,
50 grama duvana.

Alkoholna pića možete uneti u sledećim količinama:

1 litar žestokog pića,

1 litar penušavih i likerskih vina,
1 litar ostalih vina.

U pogledu parfema, dozvoljeno je uneti jedan parfem do 50 ml i toaletnu vodu do 25 ml.

Carinske olakšice

Predmeti za lične potrebe do vrednosti od 100 evra su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina, osim ako nisu namenjeni za preprodaju. Ako imate robu vredniju od 100 evra, morate to prijaviti cariniku na graničnom prelazu.

Kazne za prekršaje

Prema rečima Slobodana Tomića iz Sektora za carinske postupke, kazne za neprijavljene predmete variraju od jedne do četiri puta vrednosti robe. Oduzimanje robe je takođe moguće, kao i vozila, ako vrednost robe prelazi trećinu vrednosti prevoznog sredstva. Uvek je najbolje prijaviti robu kako biste izbegli ozbiljne posledice i kazne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading