Vremenska prognoza
Foto: Printscreen/Wetterzentrale.de

Nakon veoma toplog dana i temperatura i do 24°C, pred nama je vedra i hladna noć, piše Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra u Srbiji od 14 do 18 stepeni, one su ovih dana više i za 5 do 8 stepeni od napomenutog proseka.

Slično i veoma toplo vreme očekuje se u Srbiji i u ponedeljak.

Od utorka sledi postepeni blagi pad temperature vazduha, ali ostaće i dalje relativno toplo vreme, navodi se.

U jutarnjim časovima magla se očekuje u svim nižim predelima Srbije, dok će u dolinama, kotlinama i pojedinim nizijama magla očekuje i duže tokom prepodneva, pa lokalno i duže tokom dana.

Maksimalna temperatura biće od 16 do 20 stepeni, a sve do 2. novembra prelaziće 20 i dostizati 21-22°C.

U napomenutim predelima sa maglom biće hladnije. Kako napominje Đurić, u tim predelima biće prisutna temperaturna inverzija, odnosno jezero hladnog vazduha.

hladno vreme

Foto: Shutterstock

 

U tim predelima temperatura vazduha umesto da opada, ima da raste sa visinom, pa će biti toplije na planinama nego u nizijama.

Ova pojava uobičajena je u hladnijem delu godine i vezuje se stabilne i suve dane, ali i mirne dane i bez vetra.

Tokom tih dana u predelima sa maglom beleži se i veće zagađenje vazduha.

Magla se u jutarnjim časovima očekuje i u Beogradu, duž reka i u nižim delovima grada i duže tokom prepodneva, dok se tokom dana očekuje sunčano, stoji u prognozi.

Prema trenutnim prognozama, nakon 3. novembra sledi zahlađenje i pad temperatura vazduha na prosečne vrednosti za početak novembra, tako da se u većem delu Srbije očekuju temperature od oko 10 stepeni, uz vreme koje će nalikovati kalenadarskom.

Nakon 5. novembra maksimalne temperature u većem delu Srbije biće oko 7-8 stepeni, što su vrednosti ispod proseka, a u jutarnjim časovima očekuje se i slab mraz.

(Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading