novi zeland
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Ona je odlučila da na mrežama podeli neke od najneobičnijih zakona i pravila koja su je, kako je rekla, pošteno šokirali u ovoj zemlji.

Tako je ona na svom TikTok nalogu otkrila je kako se svakodnevni život na Novom Zelandu drastično razlikuje od onog na koji je navikla u Srbiji.

Kaže,mnoge stvari za nju lično bile pravi kulturni šok.

@bmasha9 prvi put izgledam pristojno na tiktok videu😂 #fyp #srbijafyp #srbijatiktok ♬ original sound - masha

"Dobar dan i dobrodošli u neke čudne zakone na Novom Zelandu" rekla je Maša na početku svog videa pa odmah otkrila da tamošnja deca započinju školu dan nakon svog petog rođendana - i to doslovno!

"Kad kažem dan nakon svog petog rođendana, to bukvalno mislim. Znači, ako dete u utorak napuni pet godina, u sredu već ide u školu. Čudno je da neko ko je do juče imao četiri godine već ima obavezu da ustaje rano, nosi uniformu i pribor", objašnjava ona.

"U ovom slučaju dobiješ kaznu i bez dokaza"

Još jedan zakon koji ju je zatekao je onaj o saobraćajnim prekršajima. Naime, kako je navela, ako neko prijavi vozača za prekršaj, može dobiti kaznu bez ikakvih dokaza.

"Ako te neko prijavi da se napravio prekršaj u saobraćaju, dobijaš kaznu i bez dokaza. Ovo se desilo mom tati dva puta. Jednom ga je neko prijavio da je koristio telefon u vožnji. Niko ga nije slikao, niko ništa, moj tata je samo dobio kaznu jer ga je neko prijavio. Drugi put ga je neko prijavio da je obišao kolonu od čak dva vozila. Dva vozila. I on je dobio kaznu. Mnogo mi oni nešto veruju drugim ljudima. To je nama, Srbima čudno, jer kako neko može da te prijavi bez dokaza?", pitala se ona.

Nagrada za poštenje

Sledeće pravilo ili zakon tiče se pronađenih stvari. Kako je Maša objasnila, ukoliko nađenu stvar odnesete u policiju a za nju se niko ne javi sledeća dva meseca, ona će pripasti vama - kao nagrada za poštenje.

"Jedan čovek je pronašao torbu s novcem, odneo je u policiju, a nakon dva meseca mu je rečeno da može zadržati novac jer se vlasnik nije pojavio", objasnila je ona.

Ono što je još zanimljivije, ali i jako čudno jeste da policija navodno ne nosi pištolje kada izlazi na teren.

Policija ne nosi pištolj. Znači, to mi nije uopšte jasno, kako to može biti bezbedno? U situacijama poput porodičnog nasilja, oni dolaze samo sa suzavcem i a oružje nose u automobilu. To je zaista neobično", priznaje Srpkinja.

"Kupljenu kuću ne smete izdavati"

Još jedna stvar koja se njoj ne sviđa, tiče se pravila nakon kupovine kuće ili stana.

"Kada kupite kuću, obavezni ste da u njoj živite prvih šest meseci. To mi nije jasno. Zašto bi mi neko određivao šta ću raditi sa svojom imovinom?", rekla je ona pa dodala da misli da je to zbog pokušaja da se spreči kupovina nekretnine od strane stranaca.

Dodala je i to da na Novom Zelandu, nakon porođaja žene idu kući odmah taj dan. Kako je objasnila ranije su majke odlazile nakon jednog dana od porođaja, ali je nedavno usvojen zakon po kom one, ukoliko su u mogućnosti svojim kućama odlaze par sati nakon porođaja.

"Za onog ko izgleda pijano - nema alkohola"
Na kraju, postoje i stroga pravila u vezi sa konzumacijom alkohola. Osobe koje radnicima ili obezbeđenju jednostavno izgledaju pijano ne mogu dobiti alkohol u barovima i klubovima.

"Ovo se meni desilo. Mom drugu je bilo zabranjeno da uđe u klub jer je obezbeđenje procenilo da izgleda pijano, a on zapravo nije bio pijan... Mislim, ulazim u klub, ne ulazim kod doktora pa da me precenjuješ, uopšte mi to nije jasno. I u klubu, u kafiću, u baru, u restoranu ako izgledaš pijano oni dođu i kažu da više ne smeju da ti daju alkohol. Ne da je Bože da malo zaigraš ili se malo glupiraš, odmah te izbacuju jer si pijan", napisala je ona.

Iako su mnogi Srbi bili šokirani ovakvim pravilima, bilo je i onih koji su smatrali da su neki zakoni razlog zašto je Novi Zeland jedna od najuređenijih država.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading