PRAZNIČNA TRPEZA KRIJE OPASNOST! Lekari UPOZORAVAJU:"Ako dođe do ovakve reakcije, UZMITE LED ODMAH!"
Pred nama je sezona slava, ali i novogodišnjih i božićnih praznika. Osim što apeluju na opasnost od prejedanja i začinjene hrane, doktori upozoravaju i na još jednu opasnost koja nam vreba sa trpeza - alergijske reakcije na hranu.
Slavske trpeze su prilično bogate - od predjela, glavnih jela, pa do slatkiša. A gde ima šarenolike hrane, ima i alergena.
- Alergena ima svuda oko nas. Međutim, te slavske trpeze, novogodišnje trpeze su prepune alergena. Jako veliki broj ljudi nam je alergičan na orašaste plodove, na badem, na orah, na morske plodove. To su ljudi alergični i na pečurke. Ne može se napraviti jedna svečana trpeza bez ovih namirnica. I naravno, svi oni koji su alergični znaju i te namirnice izbegavaju, tu hranu izbegavaju. Međutim, vrlo često se na stolu nalazi, recimo, neka vitaminska salata koja u sebi kao malo začina, ima malo oraha, upozorila je za Prva TV dr Biserka Obradović.
Najviše alergena ima u pšenici, ali i tokom posta - u ribi.
- Tako da, kao preventiva, preporuka svim ljudima koji su osetljivi na neke namirnice da im je sumnjivo da možda ne znaju sastav tih namirnica, izbegavaju. Međutim, ako dođe do alergijskih reakcija, a vrlo često dolazi jer svi volimo da nešto probamo sa te bogate trpeze, onda prvo šta pitamo to je da li neko među gostima ima lek protiv alergije - objašnjava dr Obradović.
Obično, oni ljudi koji su dosta skloni tim alergijskim reakcijama, oni imaju sa sobom lek adrenalin za brzo davanje.
- Naravno, odmah ćemo njega upotrebiti. Međutim, ako neko ima neki drugi lek, neki antihistaminik, dati odmah dve tablete. Ali, ako i to nemamo, šta ćemo uraditi? Normalno, nećemo čekati skrštenih ruku i čekati hitnu pomoć ili ga voziti do prve zdravstvene ustanove. Prvo šta ćemo uraditi, to je da dajemo hladne napitke. Ako imamo čak led, dajemo toj osobi da guta led, zato što hladni napici, led, sprečavaju otok sluzokože, jer ono što je najopasnije, a to je da dolazi do otoka sluzokože i može doći do gušenja. Tako, hladni napici, led, oni sprečavaju širenje tih alergena i sprečavaju dalje oticanje sluzokože - zaključila je dr Biserka Obradović.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)