grčka
Foto: Alo/Alo

Novinari Alo! redakcije su imali čast da budu deo ove kampanje, koja je uključivala obilaženje pre svega voćnjaka i fabrika koje se bave distribucijom voća širom Evrope, ali i druge manje lokalne proizvođače hrane i pića po kojoj je ovaj region poznat.

grčka

Alo

 


Pored srpskih novinara, bili su prisutni i norveški blogeri, jer su Srbi i Norvežani jedni od najčešćih turista u Grčkoj. Kada se pomisli na odmor tamo, uglavnom je fokus pre svega na letovanju i ostrvima, ali - kako Kozani nema more - plan turističke organizacije tog mesta je da fokus bude na etno turizmu, hrani i piću te regije, kao i bogatoj istoriji.
grčka

Alo

 


Jedna od prvih lokacija koje smo obišli jeste fabrika za proizvodnju jabuka, naročito sorte "kiku", po kojoj su poznati. Posetili smo i njihove voćnjake gde se uzgajaju, a imali i priliku da probamo delikatese koje se prave od ovih jabuka, kao i džemove i marmelade od različitih voća koje prave manji proizvođači, i polja maslina od kojih se pravi ukusno i zdravo ulje.

grčka

Alo

 

 


Partnerstvo između Grčke, Srbije i Norveške je predstavljeno i na grčkoj nacionalnoj televiziji, gde su nas njihovi novinari predstavili kao svojevrsne "ambasadore" svojih zemalja, kako bi na najbolji mogući način predstavili lepotu ove regije i podstakli njen turistički potencijal.

grčka

Alo

 


Pored toga, obišli smo i fabriku za proizvodnju mermera, kao i lokalni muzej koji čuva od zaborava istoriju ove regije, a imali smo užitak i da osetimo pravu atmosferu i bogatstvo ukusa po kojoj je cela grčka poznata uz večeru u restoranu internacionalno nagrađivane kuvarice. Ono što nas je posebno obradovalo jeste što su nam pružili autentično iskustvo uz grčku muziku, sirtaki i obavezno razbijanje tanjira dok se veselimo!

grčka

Alo

 

 


Obišli smo drevne ostatke zamkova, kao i crkvu posvećenu Svetom Kristoferu, zaštitniku vozača, sportista i turista, a put je završila poseta polju šafrana, gde su radnici skupljali ovaj cvet od kojeg se prave začini i boje.

grčka

Alo

 

 


Ukoliko imate priliku da posetite Kozani regiju u Grčkoj, preporučujemo da to učinite u bilo koje doba godine - od letnjih i prolećnih dana kada je priroda u punom cvatu, ali i u jesenjim i zimskim periodima kada možete uživate u prelepim prizorima planina, jezera i istraživanju istorije i raznih delikatesa od najsvežijeg voća i povrća koje se ovde nudi.

Pišu: Suzana Trajković i Milan Đuričić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading