Bez posebnih prava zbog seksualne orijentacije

Tanjug | vesti 2016-09-17 20:01:11 2016-09-17 20:01:11

U Beogradskoj deklaraciji Svetskog kongresa porodica 2016, koja je usvojena danas, ukzauje se da osobe drugačije seksualne orijentacije treba da imaju sva prava kao i drugi, ali da ne i posebna prava samo na osnovu seksualne orijentacije.

Profimedia

U Deklaraciji se, usvojenoj na Regionalnoj konferenciji u Skupštini Srbije, ističe da je porodica najvažnija društvena institucija, starija od svake države i da ne može biti redefinisana.

"Smatramo da osobe drugačije seksualne orijentacije moraju imati sva prava kao i svi ostali građani Srbije, ali da nikada ne mogu imati posebna prava, samo na osnovu seksualne orijentacije", navedeno je u deklaraciji.

Ističe se se i da su "odredbe budućeg Građanskog zakonika, koje će omogućiti legalizaciju eutanazije, surogat materinstva, ograničiti pravo roditelja da odlučuju o vaspitavanju svoje dece i omogućiti legalizaciju istopolnih zajednica izrazito antiporodične i apsolutno neprihvatljive".

"Opasne i pogrešne antiporodične političke, ekonomske i društvene ideologije dovode do raspada porodice što za posledicu ima siromaštvo i ekonomsku krizu", navodi se u deklaraciji.

Odbrana i jačanje porodice, postavljanje porodice u centar političkog i društvenog delovanja i stvaranje porodičnog modela društva predstavlja rešenja za sve velike društvene probleme, navode potpisnici tog dokumenta predsednik Svetskog kongresa porodica Brajan Braun i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović. 

Expand player
Pogledajte više