Knez Lazar, pečat
Rina
Knez Lazar, pečat

Rina

Knez Lazar, pečat, Foto: Rina

- To je jedinstven nalaz, metalna pločica na kojoj je ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis "gospodin Lazar knez sve srpske zemlje". Pečat je urezan "u negativu“ kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu i vosku. Sve ukazuje da je taj pečat nosio u ranoj fazi svoje vladavine", kaže Ana Cicović arheolog i kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Otkriće ovog pečata, ali brojnih drugih predmeta iz srednjeg veka samo dodatno dokazuje da je Rudnik bio centar tadašnjeg života, a svoje rezidencije na ovoj planini imala je najviđenija vlastela.

Knez Lazar, pečat

Rina

Ana Cicović, arheolog i kustos Foto: Rina

Lazarov pečat pronađen je u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u poslednjem trenutku kako bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena.

- To je izuzetan istorijski nalaz i nešto najvrednije što smo tokom naših istraživanja pronašli. Zbog velike važnosti pečat kneza Lazara pre dve godine prenet je u Narodni muzej u Beogradu, kako bi bio dostupan većem broju posetilaca- rekla je Cicović.

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići sa likovima raznih evropskih vladara. Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Pročitajte još: