Demo Beriša ne priznaje Kosovo!

E. A. | vesti 2016-08-09 21:18:30 2016-08-09 21:18:30

Mediji sa Kosova su u proteklih nekoliko dana žestoko napali Dema Berišu, predsednika Matice Albanaca u Srbiji, a najviše mu zameraju na tome što ne priznaje Tačijevu takozvanu državu Kosovo i godinama predano radi na stvaranju atmosfere tolerancije i saradnje između Srba i Albanaca.

promo

Tako prištinski list „Telegrafi“ objavljuje nepotpisani tekst koji se završava rečenicom u kojoj se Beriši zamera „što je u svakom intervjuu navodio da je Kosovo sastavni deo Srbije“ i „što se protivio NATO bombardovanju“, što mu se ujedno uzima i kao jedan od najvećih grehova.

Nepoznati autor teksta u „Telegrafiju“ naziva Berišu izdajnikom, podanikom Beograda, ali i iznosi tvrdnju „da je najverovatnije ubijao Albance na Kosovu“.

- Ne obazirem se na ovakve napade, već mi samo daju snagu i podstrek da i dalje radim na afirmaciji albanske kulture i u interesu našeg naroda. Ovo je samo dokaz da sam na dobrom putu stvaranja atmosfere tolerancije i normalnog suživota u Srbiji koji je svima preko potreban, što je prst u oko svima koji su zadojeni mržnjom, prvenstveno iz lične koristi - rekao je Beriša nedavno za portal IN4S.

U intervjuu koji je dao za vojvođanske medije, Beriša kaže da je osnovnu školu završio na Kosovu, potom se preselio u Sarajevo, gde je završio vojnu školu, te nastavio školovanje u Novom Sadu. On kaže da je bio pripadnik Jugoslovenske narodne armije i da je završio karijeru u Vojsci Srbije, a onda je godinama radio u vojnoj policiji u Novom Sadu. Oženjen je i ima dvoje dece.

- Po evidenciji Matice Albanaca, imamo 4.600 članova, s tim da, po našoj evidenciji, u Vojvodini živi oko 6.000 Albanaca. Inače, u unutrašnjosti Republike Srbije živi oko 180.000 Albanaca. Udruženje deluje na celoj teritoriji Republike Srbije - kaže Beriša. Za Berišu, njegova domovina je Srbija i on u vezi s tim nema nikakvu dilemu. 

Expand player
Pogledajte više