Dizelaši će preplaviti Srbiju!

E. A. | vesti 2018-03-02 10:30:30 2018-03-02 10:30:30

Invazija dizelaša na Balkan!

stock photo

Savezni upravni sud u Nemačkoj presudio je da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje automobila sa dizel-motorima u okviru borbe protiv zagađenja vazduha.

To znači da će nekoliko miliona automobila sa dizel-motorima koji su ispod standarda „evro 6“ od 2020. godine ostati van zakona u nemačkim gradovima.

Uvozimo 160.000 polovnih automobila

Procenjeno je da Srbija na godišnjem nivou uveze čak 160.000 polovnih automobila. S obzirom da na to da se u naredne dve godine može očekivati još veći priliv vozila, ukoliko se ne spreči cunami dizelaša, procenjuje se da može doći do još većeg zagađenja.

Upravo zbog toga se očekuje da će veliki broj polovnih automobila završiti na Balkanu, odosno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, ali i u drugim zemljama istočne Evrope, kao i da će zbog toga cena dizelaša drastično pasti.

Od 15 miliona automobila sa dizel-motorima, koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine, samo 2,7 miliona ima motore sa najnovijim "evro 6" standardom, tako da nas očekuje talas jeftinih vozila sa dizel-motorima sa zapada, naveli su u udruženju uvoznika.

S druge strane, doktor Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta navodi da je plan da se do 2025. u evropskim fabrikama proizvode isključivo električna vozila.

- Danas je potpuno izvesno da su elektromobili naša budućnost u narednih pet do deset godina - kaže Rajaković.

Expand player
Pogledajte više