Kajsija Kajsije
Shutterstock
Kajsija Kajsije

Shutterstock

Kajsija Kajsije, Foto: Shutterstock

Početna cena u otkupu za industrijsku kajsiju je 35 dinara, ali se tokom ove sedmice očekuje povećanje na oko 50 dinara, cena konzumne iznosiće 80 dinara. Većina voćara, kajsiju će predavati otkupljivačima i hladnjačarima, ali će značajne količine biti korišćena za pravljenje rakije.

U višim predelima nije bilo izmrzavanja pa je kajsija ponela dobro I rod je odličan”, rekao je Miroslav Nedeljković.

On ističe da je kvalitet izuzetan I da očekuje solidnu cenu.

Međutim, pozni prolećni mraz na nižim nadmorskim visinama u Miokovcima, pojedinim proizvođačima naneo je izvesnu štetu.

Aleksandar Lazović, koji se uzgojom kajsije bavi decenijama, ističe da mu je jedna parcela izmrzla, dok je druga sa zasadima domaće sorte opstala.

- Prošle godine sam imao oko četiri vagona kajsije, dok ove ne znam ni da li ću imati ceo vagon. Troškovi đubrenja i oporezivanja su veliki, a cena je niža nego prošle godine” - ističe Lazović.

Da je u nižim nadmorskim visinma došlo do oštećenja potvrdjuje i Branko Tanasković, stručni saradnik PŠSČ.

- Mnogo je bilo strepnje što se tiče kajsije. Na svu svu sreću, bila je u ranijem razvitku i pre aprilskog mraza već formirala plodove veličine lešnika, pa se loši vremenski uslovi nisu odrazili na izmrzavanje samih plodova. štete nije bilo u gornjem delu Miokovaca i Prijevoru, ali u donjim delovima sela šteta ipak nije zanemarljiva” - izjavio je Tansković.

Komentari (2)

Aha ha

03.07.2017 15:14

KOJA MIZERIJA I KOJA BRUKA OD DRŽAVE!

Viren135

04.07.2017 09:38

Bože - ako ima puno kajsija, onda se žalimo zbog cene - ako ima malo, onda se žalimo zbog količine. I to se ne odnosi samo na kajsije nego na sve - i na voće i na povrće i na žitarice - sve. I ako smo u manjku, onda tražimo od države da nam pomogne, ako smo u višku onda lepo tiho stavimo u džep i tako ukrug.