Filaret se skućio!

J. Đ. | vesti 2017-12-16 14:56:40 2017-12-16 14:56:40

Konačno mu ispunjena želja!

Tv Hram

Episkop mileševski Atanasije, u saradnji sa Svetim Arhijerejskim Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve, danas je primio umirovljenog episkopa Filareta da boravi u manastiru Svete Trojice u Dubnici, javlja Televizija "Hram".

Umirovljeni episkop Filaret stigao je u manastir Dubnicu oko podneva, a Episkop mileševski Atanasije ga je sačekao sa bratstvom manastira i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, kao čoveku koji je u svoje vreme, kada je bio aktivni episkop, mnogo truda uneo u ovu Eparhiju".

Televizija "Hram" je objavila da shodno uredbi Svetog Arhijerejskog Sinoda, umirovljeni episkop Filaret se u manastiru Dubnici neće baviti pitanjima opšteg života Crkve niti bilo kojim aspektom tekućeg života Eparhije mileševske.

Posvećen svojim duhovnim potrebama, on će se u molitvi i podvigu pridržavati „uslova pod kojima mu se ovo gostoprimstvo pruža“ i koje Sveti Arhijerejski Sinod ističe u svojoj pastirskoj brizi o celoj Crkvi, a to ovde konkretno „podrazumeva puno poštovanje kanonskog poretka Crkve“. Shodno tome, umirovljeni episkop Filaret neće bogoslužiti van pomenutog manastira i neće bez znanja nadležnog eparhijskog Arhijereja pozivati bilo koga da u manastiru bogosluži.

Manastir Dubnica ima svog nastojatelja, svoje bratstvo i uređen molitveni i opšti životni poredak. To je poredak uređen prema Ustavu Srpske Pravoslavne Crkve. Svi manastiri Eparhije mileševske upravljaju se po tome pravilu.

Expand player
Pogledajte više