Inicijativa "Da se zna!" protiv nasilja nad LGBT osobama

Beta | vesti 2016-04-13 18:03:28 2016-04-13 18:03:28

LGBT organizacije u Srbiji pokrenule su inicijativu "Da se zna!" čiji je cilj da se sistemski i metodološki pristupi rešavanju problema diskriminacije i nasilja prema osobama drugačije seksualne orijentacije, objavio je danas magazin "Liceulice".

Profimedia

U okviru inicijative pružaće se i adekvatna psihološka i pravna pomoć lezbijkama, gej, biseksualnim, trans, interseksualnim, kvir i aseksualnim (LGBTTIKA) osobama u Srbiji.Podaci istraživanja javnog mnjenja iz 2015. godine koje su sproveli NDI, Civil Rights Defenders i Gej i Lezbijski Victory Institut, pokazuju da se u Srbiji 72 odsto LGBT populacije susreće s psihičkim nasiljem.

Kako je navedeno, 51 odsto LGBT ispitanika kaže da je izloženo diskriminaciji na poslu ili na drugim mestima, a 23 odsto je pretrpelo fizičko nasilje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Zbog straha i usled oskudne informisanosti i nedovoljnog poverenja u institucije, ti incidenti se retko prijavljuju.

Portal "Da se zna" osnažuje LGBTTIKA osobe da prijave nasilje, pružajući adekvatnu pomoć neposredno nakon akta diskriminacije i/ili nasilja, i radi na poboljšanju mehanizama zaštite, posredujući izmedju osoba koje su žrtve nasilja i institucija.

Inicijalna ideja portala predvidjala je participaciju svih LGBT organizacija u Srbiji koje bi na tom portalu mogle da evidentiraju slučajeve koji su do sada njima prijavljeni.

Medjutim, kako je navedeno, usled nedostatka kapicetata LGBT organizacija, grupa samostalnih aktivista i aktivistkinja koje su i same pretrpele nasilje, pokrenula je inicijativu koja će se fokusirati samo na taj aspekt.

Tim "Da se zna!" čine Dragoslava Barzut, Kristina Kastelec i Nataša Popović.

Expand player
Pogledajte više