Novac skupljen za lečenje vraćaju donatorima

alo.rs | vesti 2016-11-06 08:20:58 2016-11-06 08:20:58

Porodica dvogodišnje Lene Krstić, devojčice obolele od leukemije, sve dobrovoljne novčane priloge vraća donatorima.

Facebook

Porodica Lene Krstić (2) koja je obolela od leukemije, a za koju je nedavno pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za lečenje u inostranstvu, kada je saznala da će njihova ćerka biti primljena na besplatno lečenje i terapiju na poznatoj klinici u Bolonji, donela je odluku da sve dobrovoljne novčane priloge vrati donatorima.

Maja i Dušan Krstić, roditelji male Lene, kažu da nijednog trenutka nisu razmišljali drugačije.

"Našoj ćerkici, doskora zdravoj, veseloj i čiloj devojčici, posle iznenadne bolesti dijagnostikovane su leukemija i multidisplazni sindrom. Supruga i ja bili smo očajni, ali smo odlučili da se nećemo predavati. Posle svih pregleda i konsultacija u našoj zemlji, uspostavili smo kontakt sa jednom od najpoznatijih klinika u italijanskom gradu Padovi. Rečeno nam je da lečenje košta oko 150.000 evra i nismo imali drugo rešenje nego da se sa ljudima velikog srca organizujemo humanitarnu akciju kako bismo prikupili novac. Podržali su nas prijatelji i niški mediji, kojima dugujemo veliku zahvalnost", kaže Dušan Krstić za "Politiku".

Ubrzo nakon pokretanja akcije, toj porodici je iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Nurdor stiglo obaveštenje da su uspeli da obezbede prijem za malu Lenu na poznatoj klinici u Bolonji, glavnom gradu italijanske regije Emilija-Romanja i besplatno lečenje.

"Uskoro očekujemo da uz pomoć Nurdora krenemo u Italiju i za nas je najnormalnije bilo da sav prikupljeni novac u humanitarnoj akciji ne zadržavamo. Pozvali smo donatore da nam se jave kako bismo se dogovorili o načinu vraćanja novca", kaže Dušan.

Branislava Penev iz Nurdora kaže za "Politiku" kako se uspelo u nameri da se Leni obezbedi vrhunsko besplatno lečenje u Bolonji.

"Već osam godina naša organizacija Nurdor, koja se uspešno bori za najkvalitetnije i najdostojanstvenije lečenje mališana obolelih od najtežih bolesti, ima stalne kontakte i izvanrednu saradnju sa velikim sestrinskim udruženjem u Bolonji i tamošnjom i u svetu poznatom klinikom 'Sant Orsola Malpigi'. Čim smo saznali za slučaj dvogodišnje Lene, povezali smo se sa ovim udruženjem, a potom i sa klinikom. Posle samo nekoliko dana, pošto je konzilijum lekara pregledao dokumentacija obolele devojčice, javljeno nam je iz sestrinskog udruženja u Bolonji da je ova poznata ustanova prihvatila njen prijem, a sa Regionalnim ministarstvom zdravlja regije Emilija-Romanja i njeno kompletno besplatno lečenje. A troškove boravka njenih roditelja će snositi roditeljsko udruženje iz Bolonje, po aktivnostima slično Nurdoru sa kojim imamo plodnu saradnju", priča Branislava Penev.

Kako su rekli, Maja i Dušan Krstić veruju u uspešan ishod lečenja svoje ćerkice i pripremaju se za put u Bolonju. Poseduju i kompletnu dokumentaciju i izvode iz banke o dosadašnjim uplatama u humanitarnoj akciji. Novac je, kaže Dušan, na računu banke.

"Ukoliko donatori koje smo pozvali da nam se jave budu zatražili ono što su uplatili, biće im vraćeno do poslednjeg dinara, u protivnom prosledićemo sva sredstva koja su prikupljena ili Nurdoru, ili možda nekoj drugoj porodici koja ima slične probleme", zaključuje Dušan Krstić.

Expand player
Pogledajte više