Ova kompanija prodaje delikatese za decu koji su puni mesnog OTPADA!


Dušan Milenković
Osim toga, navodni delikates koju iz te kompanije preporučuju kao idealan obrok za mališane prepuni su štetnih sastojaka - aditiva, emulgatora i pojačivača ukusa.
Pročitajte još:
Drugim rečima, 3,5 miliona kilograma pilećeg MSM-a koji bi u Evropskoj uniji spalili ta kompanija je uvezla prošle godine, a sada ga trpa u viršle i paštete koje promoviše kao zdrave i kvalitetne, te ih je iz tog razloga namenila najmlađima. Međutim, realnost je da samo pakovanje košta više nego mesna prerađevina koja se plasira deci.
Brojke
3.498.121 kilogram mesnog otpada uvezla je „Neoplanta“ u prošloj godini
38.000 tona MSM-a je, prema procenama, uvezla Srbija 2017.
30 kilograma mesa u našoj zemlji troši se po stanovniku godišnje
Za pravljenje pileće paštete „patelina junior“, između ostalog, koristi se meso najniže kategorije, u koju spadaju koža, kosti, papci, hrskavica, a kao prvi sastojak ove prerađevine na deklaraciji navedena je voda, dok mesa ima tek u tragovima - svega 30 odsto. I dok iz ove firme kao glavnu prednost „pateline“ navode visok sadržaj proteina, kao i to da je bez glutena i konzervansa, zapravo više od polovine paštete čine voda, masnoća, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija…
Preporučujemo i ovo:
Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za „Alo!“ da MSM, kao meso najlošijeg kvaliteta, košta otprilike evro po kilogramu, ako ne i manje. To znači da proizvođač koji mesni otpad stavlja u viršle ili paštete debelo zarađuje, u konkretnom slučaju na mališanima. Recimo, pašteta koju proizvođač napravi od mesnog otpada jeftinija je od konzerve u koju je potom pakuje, a sve to iz „Neoplante“ serviraju na tanjire naše dece.

Promo
Ukoliko se viršle sa ovim aditivom jedu često, može doći i do povećane hiperaktivnosti, pojave astme, ali i poremećaja centralnog nervnog sistema, jer se ne zna koja je količina aditiva u viršlama - kaže dr Marija Kovačević.
- Mononatrijum-glutaminat, akumuliran u telu, može da dovede do ozbiljnih napada, pre svega bronhijalne astme, takođe veoma ozbiljno menja psihu u pravcu depresije, a rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je jedan od uzročnika i Alchajmerove bolesti. Posebno kod dece izaziva konstantnu hiperaktivnost, ne mogu da se smire, stalno se vrpolje, a niko ne može da ih kontroliše - navodi ona.
Papović: Viršla će biti viršla
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za „Alo!“ da će novi pravilnik o kvalitetu mesa vratiti kvalitet, između ostalog i viršlama. On ističe da su protiv tog pravilnika, čija primena treba da počne sredinom ove godine, najviše bili proizvođači mesa i mesnih proizvoda.
- Naše viršle su sve samo ne od mesa, a verujemo da primenom novog pravilnika nećemo više jesti srpsku viršlu ili kobasicu od MSM-a, već od čistog mesa. Zahvalni smo Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, od kojeg smo imali najveću podršku u tome da se konačno vrati prava viršla i da drugi proizvodi budu od čistog mesa. Recimo, parizer treba da je od čistog mesa, a ukoliko nije, onda tako ne bi smeo da se zove, već da se vodi pod „srodni proizvod“. Mi smo u novom pravilniku tražili i da sve bude laboratorijski proverljivo, da može da se utvrdi da li je proizvod zaista od čistog mesa ili MSM-a, koliki je procenat proteina, kalcijuma i drugog u tom proizvodu - navodi Papović za „Alo!“.