Promenjen dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku?
Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković.
Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.
"Novi nivo je dva puta rigorozniji od medjunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije", precizirala je Bogosavljević Bošković.
Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada Srbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođače mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.
Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji.
Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka.
Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.
Podsećamo da je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku početkom godine vraćen na 0,05 mikrograma po kilogramu, što su standardi EU. Povećani nivo aflatoksina u mleku postao je problem u jesen 2012. godine, kada je zbog suše nivo tog otrova koji potiče od plesni porastao u kukuruzu kojim se hrane krave.
Zbog toga je Vlada Srbije krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.
Nova korekcija nivoa aflatoksina usledila je 1. jula 2014. godine kada je stupio na snagu pravilnik kojim je bilo predvidjeno da se nivo aflatoksina vrati na evropski standard, odnosno smanji deset puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu.