Prvo ide predslava, slava, pojtarje, trojtare, frojtare, ždernica, doždernica i ispratnica
Radovan Sivčev (68), poznati kikindski povrtar i gurman, prvi put posle pola veka svoju krsnu slavu Sv. Nikolu nije praznovao neverovatnih 9 dana. Izostali su tako predslava, slava, pojtarje, trojtare, frojtare, ždernica, doždernica i ispratnica, a odnedavno pridodat i deveti dan, pod nazivom: "Ako hoćeš Srbin biti, devet dana moraš piti".


U krugu petoročlanova uže porodice, za slavskom trpezom potpuno druga slika mogla se videti danas u domu ovog domaćina-sa maskama, fizičkom distancom i bez "žive" muzike.
Ništa manje veselo, ali uz poštovaje protivepidemijskim mera, Radovan je obeležio Sv. Nikolu. Presedan je to koji će se pamtiti u čitav vek dugoj tradiciji porodice Sivčev.
- Prvi put posle 50 godina od kad sam organizujem praznovanje, Svetog Nikolu obeležavamo u užem krugu porodice. Na trpezi se našao samo slavski ručak, normalno, sveća, kolač, riba, ali i mrsna jela i kolači. Organizovali smo sve bez dugog zadržavanja i "žive" muzike. Ne smeta mi, bitno je samo da se zdravlje sačuva, pa ako Bog da, da se dogodine okupimo po starom. Biće prilike za slavlje - kaže Radovan, svestan zaštitnih protivepidemijskih mera.

Slava ovog domaćina obeležava se duže i od "Ivkove". U normalnim okolnostima, čak punih devet dana. Poznat po tome da maratonski obeležava velikog sveca, priseća se za "Alo!" prethodnih godina praznovanja kada u domu veselog veselog kikindskog domaćina bude ića i pića na pretek.

Njegov dom se tih dana napušta samo da bi se prespavalo, pa se nastavlja do ranih jutarnjih sati, dok se ne pojede i ne iskapi sve što je pripremljeno.
- Uvod za slavlje je dan pred slavu, to je "predslava", 18. decembra, a tek potom obeležavamo Svetog Nikolu. Orni na nogama dočekamo i prvi dan posle slave "pojutarje" ili "pojtarje", a onda, posle nekoliko sati odsustva, gosti se ponovo okupljaju na "trojtarje", zatim narednog dana na "frojtarje", sledi "ždernica", sedmog dana je "doždernica" , a osmog "ispratnica" kada se služi samo supa i bareni krompir - nabraja neumorni domaćin smešeći se i nastavlja,
- Dodao smo i deveti dan, nazvan: "Ako hoćeš Srbin biti, osam dana moraš piti!"

U sedmoj deceniji, ne pada mu teško da za goste pripremi izobilje vojvođanske hrane, kada se na slavskoj trpezi nađu, kako posna, tako i mrsna jela i kolači. Ima za svačiji ukus po nešto.
Slavlje za Sv. Nikolu ove godine je izostalo, ali nije i duh koji krasi našeg domaćina, pa nisu izostale pošalice koje se dugo prepričavaju sa slave prethodnih godina. Živo i veselo je i danas, što pokazuje da se, uz dobru volju, može i drugačije.
Pročitajte još: