Šta se radi na Srpsku Novu godinu

alo.rs | vesti 2016-01-13 09:46:29 2016-01-13 09:46:29

Evo nekih običaja koji su nekada primenjivani za Srpsku novu godinu.

Shutterstock

Za one koji proslavljaju kod kuće, za Srpsku novu godinu priprema se svečarska trpeza. Na trpezu se iznosi ono što je još u jesen spremljeno za zimu - pršuta, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak, mladi i prevreli sir, vruće pogače, proja, turšija, kiseli kupus, strugana rotkva i ajvar.

Glavno jelo je pečeno prase. U gradskoj sredini ranije su se u ponoć služile krofne, a u jednu se stavljao zlatnik. Verovalo se da će osoba koja pronađe zlatnik u krofni imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu.

U Srbiji se Srpska nova godina naziva i Mali Božić. Rituali su slični kao i kod Božića. Čeljad je okupljena u kući, tu su sačuvani i posebni badnjaci. Iznosi se glava od božićne pečenice, dolazi položajnik, rano se ruča, a deca obilaze stoku hraneći je ostacima jela od ručka, piše portal "Na dlanu".

Expand player
Pogledajte više