Svaki peti poslodavac planira otpuštanja od Nove godine

I. Ž. | vesti 2016-12-01 21:46:23 2016-12-01 21:46:23

Loše vesti! Čak 20 odsto velikih preduzeća planira da smanji broj zaposlenih u naredna tri meseca!

shutterstock

To su pokazali rezultati ankete koju je uradila Privredna komora Srbije (PKS) za svoj mesečni „Barometar“.

- U segmentu tromesečnih očekivanja, u novembru je zabeležen najlošiji rezultat. Pesimizam po pitanju novog zapošljavanja zabeležen je i u segmentu srednjih preduzeća - napominje se u „Barometru“.

Iako se u novembru 28 odsto anketiranih firmi izjasnilo da im proizvodna aktivnost raste, uz šest odsto onih kojima je aktivnost u padu, rast proizvodne aktivnosti u poslednja tri meseca praćen je slabijim rastom zaposlenosti.

- U novembru je zabeležen najniži rast zaposlenosti još od januara ove godine - ističe se u „Barometru“.

Najava otpuštanja iznenadila je vlasnika kompanije „Mona“ Đorđa Momirovića.

- Mi nemamo nameru da smanjujemo broj zaposlenih, čak imamo rast tražnje. Čini mi se da je sada stabilna situacija i prosto ne vidim razlog za takav potez - kratko je ocenio Momirović.

Inače, indikator tromesečne očekivane prodaje na domaćem tržištu zabeležio je blagi pad u odnosu na oktobar, ali još ukazuje na relativno jaku konjunkturu u naredna tri meseca.

Tako je na pitanje kakvi su proizvodni kapaciteti u odnosu na ugovorenu prodaju, 13,1 odsto firmi reklo da su preveliki, dok je 5,6 odsto istaklo da su premali, čime je ostvaren najbolji rezultat ovog pokazatelja od početka godine.

Save

Expand player
Pogledajte više