Za decu s temperaturom nema leka

Ivana Filić | vesti 2016-11-17 16:04:12 2016-11-17 16:04:12

Na vratima DZ Mladenovac obaveštenje za roditelje da lek nose sa sobom. U opštini kažu da će zbog ovoga biti smenjena direktorka Doma zdravlja.

Twitter

"Mole se roditelji koji dovode decu zbog visoke temperature, da sa sobom ponesu antipiretik (sirup ili tablete za temperaturu), jer u službi dečije medicine trenutno nemamo antipiretika za davanje kod visokih temperature” – ovo obaveštenje je namenjeno onima koji dovode decu na odeljenje pedijatrije Doma zdravlja Mladenovac.

Zabrinuti roditelji su fotografiju obasveštenja proširili preko društvenih mreža, pitajući se kako ovako nešto sme da se dogodi i šta oni da rade u tom slučaju.

Kako su za “Alo!“ rekli iz Minisatrstva zdravlja, zbog ovog i drugih propusta od ranije direktorka ovog doma zdravlja dr Biljana Cvetković biće smenjena:

- Svaki dom zdravlja je u obavezi da ima lekove za akutna stanja, u šta spada i visoka temperatura. To što nemaju antipiretike je do njihove organizacije i rada rukovodstva te zdravstvene ustanove. Podsećamo da je predložena smena direktora Doma zdravlja Mladenovac zbog ranije uočenih nepravilnosti u radu, a ova nestašica antipiretika u njihovim ambulantama je još jedna potvrda svega toga. Na predstojećoj sednici Skupštine grada ta direktorka će biti smenjen - navode oni.

Načelnica pedijatrije, doktorka Verka Obućina, inače zamenica direktorke Doma zdrsvlja za Alo! je objasnila šta se dogodilo.

- Pre dva meseca, nekih pet-šest dana nismo imali te lekove. Moja medicinska sestra je bez konsultacije i odobrenja sama okačila to obaveštenje, a nije trebalo to da uradi – rekla nam je Obućina i dodala da Dom zdravlja nije u obavezi da ima taj lek.

- Sirup se kupuje ili nabavlja na naš recept. Mi se uglavnom trudimo da imamo sirup u ambulanti, tako što napišemo recept na ime naše dece, jer na taj način olakšamo roditeljima u hitnim situacijama. Ali eto, desilo se da tad nismo nabavili antipiretik - kaže Obućina za Alo!

Expand player
Pogledajte više