Fiskalni račun
Promo
Fiskalni račun
Fiskalni račun, Foto: Promo

 

Osim neizdavanja fiskalnog isečka, građani su prijavljivali i izdavanje lažnih ili neodgovarajućih računa kao što su predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, i to najčešće u ugostiteljskim objektima.

 

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, nije sporno ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost u ugostiteljskom objektu dobije fiskalni isečak, koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta.

 

Predračuni ili međuračuni, veoma su slični fiskalnim računima, a kako i vi ne biste bili žrtva bahatih trgovaca i ugostitelja, zapamite da je fiskalni račun najlakše prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa. Osim toga, fiskalni isečak, za razliku od svih ostalih, mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta. 

Komentari (2)

Никола

19.10.2015 14:07

Ma moze se prijaviti ali oni ne reaguju.Jos jedna nasa zabluda da neko radi svoj posao.Uverio se da ne reaguju i to na velike restorane koji ne izdaju fiskalne

Dragan,Niš

19.10.2015 19:55

@Никола - Tačno tako.Ja prijavio ali mesecima već niko nije ni privirio a radnja i dalje skoro nikad ne izdaje račune niti ima istaknuto rešenje za rad gde može da se vidi ko je gazda da li je registrovana...