Prodavci kažu da cene neće rasti, ali na tezgama se može naći i opasna vrsta ribe - Prepoznajte je i saznajte sve o kupovini namirnica za praznike


Alo!/Ana Paunković
Trgovci obećavaju da neće iskoristiti priliku i povećavati cene do 7. januara, dokle post i traje, najavljuju i akcijske popuste, a iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se riba kupuje isključivo u registrovanim objektima, jer je na tim mestima apsolutno ispravna.
Prodavci kažu da se najviše traže šaran i pastrmka, a od morske ribe brancin, orada i fileti lososa.
- Prodaja je već porasla, a tek očekujemo intenzivan promet - objašnjava nam prodavac u ribarnici na Banovom brdu. - Kod nas su neke vrste ribe u poslednjih mesec dana pojeftinile i biće još akcija.
Šaran i pastrmka se uglavnom svuda prodaju od 420 do 500 dinara. Sveže šnicle soma, orada i brancin su skuplji i njihova cena u ribarnicama se kreće od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram, dok se u trgovinskim lancima na akciji ova morska riba može naći od 780 do 830 dinara. Najskuplji je losos, čiji fileti koštaju oko 2.000 dinara.

Printscreen: Youtube
Cene ribe u marketima su na nivou prošlogodišnjih, kao i za vreme svakog posta i tokom ovog biće akcija na ovim artiklima.
Mnogi nemaju vremena, pa se odlučuju da kupe već spremljenu ribu. Većina ribarnica nudi i uslužno pečenje ili prženje, ali za to je potrebno izdvojiti nešto više novca.
U Ministarstvu poljoprivrede, pojašnjavaju da je promet ove osetljive namirnice strogo kontrolisan.
Cena sveže ribe u ribarnici
Šaran - 450; Pastrmka kalifornijska - 560; Som šnicla - 1200; Orada na akciji - 990; Brancin na akciji - 950.
Cena pečene ribe
Papalina - 600; Oslić - 850; Skuša - 870; Pastrmka - 1150; Šaran šnicla - 1190.
- Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije.
Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše.
Sveža riba ima specifičan miris, koji ne sme biti neprijatan. Kupci treba da obrate pažnju na izgled. Škrge treba da budu vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klizava i vlažna. Ispravno meso ribe je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Boja mesa zavisi od vrste.
Nebezbedna riba ima "upale" oči, neprozirnu rožnjaču, osušene škrge izmenjene boje, nesvojstvenog i intenzivnog mirisa.

Alo!/Ana Paunković
Kupci strahuju zbog pangazijusa, koji se još naziva i "vijetnamski som" i spada u ribu nižeg kvaliteta, a njegovo meso često može da sadrži opasne supstance. Iz Ministarstva ukazuju da ova vrsta podleže oštroj veterinarsko-sanitarnoj kontroli, a naročito se ispituje prisustvo ostataka nebezbednih materija, bakterija i teških metala.
- Na preseku pangazijus izgleda kao oslić, ali je manji i nije poput "krmenadli" ovalnog oblika, kao meso soma - objašnjavaju u Ministarstvu. - Razlika je jasna kada je riba cela. Pangazijus je više sive boje, nema pločast prednji deo glave, već uži, podseća više na šarana i ima oblo telo. Som je smeđe boje i vretenaste je građe.
Komentari (1)
dačo
25.11.2019 15:04
svud u svetu kada su praznici riba,šunka,odevni predmeti pojeftine da sebi i drugima mogu kupiti a ne da budu željni bar taj dan praznika