U EPS-u zaposleni i čuvari nepostojećih bazena!

Politika | vesti 2015-10-21 23:57:37 2015-10-21 23:57:37

Do kraja ovog meseca smenjenim direktorima Elektroprivrede Srbije plate će biti prepolovljene, a već su im ukinute sve beneficije - sekretarice, kancelarije i službeni automobili. A na spisku onih koji će se naći na listi za otkaze nalaze se i - čuvari nepostojećih bazena.

Đorđe Kojadinović

Nijedan od direktora nije dobio otkaz, jer je u EPS-u kao javnom preduzeću za sada to gotovo nemoguće. Neophodno je da prvo sindikat s vladom dogovori izmenu Kolektivnog ugovora, koji podrazumeva i socijalni program, nakon čega će se odrediti i tačan iznos otpremnina, objasnio je Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, za "Politiku".

- Ugasili smo mesta direktora, zamenika, pomoćnika u ograncima. Ostali su samo tehnički, finansijski i korporativni direktori - kaže on.

Oni nisu smenjeni, već su njihova radna mesta ukinuta, kao što će biti ukinuta i glomazna, nepotrebna administracija. Tek posle nove sistematizacije i ukidanja direktorskih pozicija u dogovoru sa sindikatom utvrdiće se broj potrebnih radnih mesta.

Smenjeni direktori su, objasnio je Obradović, dolazili i po političkoj liniji i bili su menadžeri opšte prakse. To ubuduće neće moći.

- Jedino direktor EPS-a moće biti menadžer opšte prakse - kaže Obradović i dodaje da je tako prvi put depolitizovana funkcija direktora.

Precizan broj viška zaposlenih znaće se naredne godine. Problem je, kaže Obradović, da se to u ovom času precizira, jer i u proizvodnji ima administrativnih radnika kojima tu nije mesto.

- Imate radno mesto čuvara bazena. Kog bazena? Nepostojećeg! Šta će EPS-u bazen - pita on.

S obzirom na to da je EPS započeo sistematizaciju i racionalizaciju poslovanja, koju nadgledaju MMF i Svetska banka, cilj je da se od nove godine umesto na 40 načina, na koliko se sada obračunava plata, to radi samo na jedan i iz jednog centra. I danas se u EPS-u na 37 načina obračunava potrošena struja i to će se promeniti, obećao je Obradović.

Expand player
Pogledajte više