Aleksandar Obradović
Đorđe Kojadinović
Aleksandar Obradović
Aleksandar Obradović, Foto: Đorđe Kojadinović

Nijedan od direktora nije dobio otkaz, jer je u EPS-u kao javnom preduzeću za sada to gotovo nemoguće. Neophodno je da prvo sindikat s vladom dogovori izmenu Kolektivnog ugovora, koji podrazumeva i socijalni program, nakon čega će se odrediti i tačan iznos otpremnina, objasnio je Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, za "Politiku".

- Ugasili smo mesta direktora, zamenika, pomoćnika u ograncima. Ostali su samo tehnički, finansijski i korporativni direktori - kaže on.

Oni nisu smenjeni, već su njihova radna mesta ukinuta, kao što će biti ukinuta i glomazna, nepotrebna administracija. Tek posle nove sistematizacije i ukidanja direktorskih pozicija u dogovoru sa sindikatom utvrdiće se broj potrebnih radnih mesta.

Smenjeni direktori su, objasnio je Obradović, dolazili i po političkoj liniji i bili su menadžeri opšte prakse. To ubuduće neće moći.

- Jedino direktor EPS-a moće biti menadžer opšte prakse - kaže Obradović i dodaje da je tako prvi put depolitizovana funkcija direktora.

Precizan broj viška zaposlenih znaće se naredne godine. Problem je, kaže Obradović, da se to u ovom času precizira, jer i u proizvodnji ima administrativnih radnika kojima tu nije mesto.

- Imate radno mesto čuvara bazena. Kog bazena? Nepostojećeg! Šta će EPS-u bazen - pita on.

S obzirom na to da je EPS započeo sistematizaciju i racionalizaciju poslovanja, koju nadgledaju MMF i Svetska banka, cilj je da se od nove godine umesto na 40 načina, na koliko se sada obračunava plata, to radi samo na jedan i iz jednog centra. I danas se u EPS-u na 37 načina obračunava potrošena struja i to će se promeniti, obećao je Obradović.

Komentari (2)

Suhoj

22.10.2015 05:16

A u bazenima starlete i lokalni krokodili.Šoići antić i obradović ovde imaju čitave hareme starleta i milfica koje ne rade ništa osim da se češu sa guzonjama i za to dobijaju platu. Angažovati neku nezavisnu konsultantsku agenciju iz npr gasproma da im za 6 meseci napravi reda i otpusti 80% viška neradnika i parazita kao što su tako počistili NIS, a onda jeftinija struja, prema džepu potrošača, a ne MMF'a.

teodorovic41

22.10.2015 05:39

Mislim da ste naseli na price.Ja sam 1977 god. ucestvovao u prvom kretanju treceg bloka od 305MW a pevog te snage u zemlji i jedne noci se poveo razgovor u sali da ce na lrovu kotla posto je tamo toplo da se napravi bazen.To su ljudi govorili da bi zainteresovali jednog fiz.radmika za cuvara.I upalilo je on je sutra otisao kod gen.dir.Mocnika i trazio tomesto.Mislim da ta sala jos zivi a i vi ste naseli.Pozdrav.