Zasad "zmajevog drveta"
Srđan Bučić
Zasad

Srđan Bučić

Zasad "zmajevog drveta", Foto: Srđan Bučić

Pre nešto više od godinu dana u Rasinskom okrugu posađena je prva plantaža a broj plantažera se iz dana u dan povećava.

- U početku sam bio pomalo skeptičan jer je to ipak nešto novo za naš kraj i Srbiju. Sada sam prezadovoljan i ovo je mnogo iznad mojih očekivanja. U proredu smo zasadili jagode, tako da ćemo imati prinos već od naredne godine a samim tim i prihode. – priča Srđan Bučić iz Pakašnice kod Kruševca.

U Centralnoj Srbiji trenutno ima oko 400 plantažera ove brzorastuće biljke a više od četvrtine je iz Kruševca i okoline i oni pod zasadima imaju 23 hektara „paulovnije“.

Svi nazivi

Istorijski, originalni naziv roda je „pavlovnia“ ali je kasnije promenjeno na „paulownia“. Nazvan je tako po imenu kraljice Ane Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Ovo drvo je iz istog razloga poznato i kao "princess tree". U Kini „paulovniju“ zovu „zmajevo drvo“ a u Japanu „kiri“.

 „Princes paulovnija“ je interesantna kako malim uzgajivačima, koji imaju od 10 do 15 sadnica, tako i privrednicima. Najveća plantaža za sada je podignuta u Velikom Golovodu, šest kilometara od Kruševca, na površini od četiri hektara.

- Pored ogromnog zadovoljstva zbog intenzivmnog rasta, priznajem da mi puno znači što sada imamo garantovanu prodaju unapred...- ističe samostalna preduzetnica iz Trstenika Biljana Marković.

Uzgajivači tvrde da „princes paulovnija“ nije samo još jedno egzotično drvo pristiglo u naše krajeve. Koristi se u industriji, zbog svoje čvrstine i otpornosti na savijanje i uvijanje, energetski je jednako najboljem uglju, od nje se prave pelet i sirovina za biomasu a zbog brzog rasta je idealno rešenje za pošumljavanje erozijom zahvaćenih terena.

Zasad

Srđan Bučić

Zasad "zmajevog drveta", Foto: Srđan Bučić

Ipak, ono što najviše privlači Kruševljane da na svojim parcelama sade „princes paulovniju“ je mogućnost dobre zarade.

- Drvo stiže ua eksploataciju za četiri do pet godina a zarada je deset puta veća nego gajite pšenicu, kukuruz ili neku drugu kulturu. – uverava prof. dr Stevan Bošnjak.

U Kruševcu je i sedište udruženja odgajivača „Princess paulownia“

- Udruženje deluje kao porodica i svi članovi su u stalnom kontaktu. Još uvek ne postoje subvencije za podizanje plantaža ovog hibrida ali se nadamo da će nadležno ministarstvo uskoro krenuti putem kojim ide većina članica Evropske unije, koje primenjuju KJOTO program na osnovu kog se ovaj hibrid subvencionira. Za svoje članove obezbeđujemo sertifikovane i visokokvalitetne sadnice koje su posebno namenjene za kontinentalnu Evropu. – objašnjava Ivan Mijačić, predsednik udruženja, dodajući da će u Srbiji, u Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu, uskoro biti formirana tri lager centra za otkup sirovina.


Istorijski, originalni naziv roda je „pavlovnia“ ali je kasnije promenjeno na „paulownia“. Nazvan je tako po imenu kraljice Ane Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Ovo drvo je iz istog razloga poznato i kao "princess tree". U Kini „paulovniju“ zovu „zmajevo drvo“ a u Japanu „kiri“.

 

 

 


.

 

 

 

Komentari (22)

Нисмо ми ни Кина ни Русија

13.09.2016 12:58

A што кажу да исцрпљује тло на коме расте, то ником ништа? Важно да је зарада већа него од пшенице! Е неће дуго бити земљаци, кад пшеница почне да се увози јер потрошено земљиште више не може да је роди...

ne pije vodu

13.09.2016 14:19

Ne znam kako se salju slike , ali aprila posadjeno naraslo cca 1 metar neka firma iz Bogatica prodaje , mozda nije ta vrsta paulonije , svi prodaju .... a nije bas tako

KAO PRE

14.09.2016 13:00

@ne pije vodu - I JA SAM TAMO KUPIO.SVE SE RADI NA TOM ŠTO VAM KAŽEM - MI SE NAVUČEMO,POVERUJEMO A POSLE NIŠTA NIJE KAKO SU REKLI.ČIM JE SADNICA 1 EVRO NEMA TU LEBA.TO PROIZVODI KO HOĆE I KAKO OĆE.BITNO DA ON PRODA 5000 SADNICA GODIŠNJE A SVE DRUGO JE NEVAŽNO.E SRBI DOGOD BUDE OVAKVIH PREVARA A MNOGO IH JENA SVAKOM NIVOU NEMA NAMA BOLJE.JEDAN NA BUVLJAKU PRODAJE PUNJAČE AKUMULATORA PO 2000 DIN.KOMAD.JA GA PITAM KAKO RADE I JESUL DOBRI.ODGOVOR BAŠ ME BRIGA KO ĆE SAD U LETO DA PUNI AKUMULATOR A DO ZIME JE DALEKO

ne pije vodu

13.09.2016 14:21

ZARADI ONAJ KOJI PRODAJE SADNICE

zika

13.09.2016 21:31

@ne pije vodu - Ja bih upozorio da se oprezno pristupa novim sadnicama i tehnologijama koje su nepoznate kod nas. Da ne bude prevara kao sa prodajom i otkupom zaba, puzeva, sadnicama lesnika prosle godine itd.

Hernan

13.09.2016 18:17

Zanimljiv clanak. Zasto je onda istrazivanje pokazalo da je drvo meko i lose karakteristike ima? http://drvotehnika.info/clanci/tehnicka-svojstva-i-upotrebljivost-drveta-paulovnije-paulownia-

Nataša

13.09.2016 18:55

Ако желимо да засадимо 10 ари јагода, потребно нам је 7300 садница, ако набављамо саднице од орезивања јагода цена је 3 динара по комаду.За саднице јагода за 10 ари треба нам 21900 динара, без сертификата. Ако желимо да засадимо 10 ари пауловније треба нам 60 садница, једна садница са свим сертификатима (да није ГМО, да је могуће продавати је на тржишту у свету и да испитана - нема исцрпљивања земљишта и сл)је 3 евра, потребно нам је 21000 динара. Зарада је десетоструко већа од пауловниј

Miroslav

13.09.2016 20:47

Gde mogu da kupim sertifikovane sadnice? Dosta sam citao o ovom drvetu i znam da samo bezvirusne i sadnice proizvedene in vitro mogu da budu kako treba. Ako kupim od kalemara i rasadnicara, to ce pojesti celu njivu na kojoj budem sadio. Dakle, kako do kvalitetnih sadnica?

Ivan Mijačić

14.09.2016 00:12

@Miroslav - Poštovani Miroslave, Vaša saznanja su tačna. Postoje tri sertifikovana hibrida. Mi smo se iz više razloga opredelili za Bellissiu. Rezultati su besprekorni! Iza svega što kažem, stojim ličnim primerom sa 2000 stabala. Pozovite naše udruženje na 037492308 ili 066492308. Ujedno Vas pozivamo da budete naš gost i obiđete plantaže..

Nenad

14.09.2016 10:45

@Miroslav - Niste u pravu. U Srbiji postoje stabla preko 50 godina stara koja nisu hibridi i koja su se prilicno uspesno razvila. Ja sam zasadio pre 5 godina Paulownia elongata -u i preko 90% sadnica mi se primilo. Kupio sam sertifikovane sadnice od porodicnog rasadnika (a ne te paprene in vitro). Rastu kao po knjizi. Cekam 8-10 godina i onda ih secem. Nemojte bacati pare na te in vitro sadnice. Paulownia elongata dokazano uspeva u nasim krajevima. I zahteva samo zalivanje prve godine. Pozdrav

SAVRŠENO

14.09.2016 12:51

@Miroslav - SAMO VI DOĐITE DA BUDETE NAŠ GOST NA PLANTAŽI A MI ĆEMO VAS LEPO SA SMEŠKOM UBEDITI DA KUPITE JEDNO 200 SADNICA OD NAS A POSLE NAS NIJE BRIGA ŠTA ĆE BITI SA VAMA.UZ SMEŠAK NAM UVALJUJU ROBU IZ KINE ,DORMEO BUDALAŠTINE ,RAST KOSE I KREDITE KOJE AKO ČOVEK UZME MORA DA IMA JAKO ZDRAVLJE ,JER AKO JE RATA 10 000 DIN. MESEČNO KAMATA JE 7000 DINARA ,PA VI VIDITEKAKO SE TO RADI.UZ TE-VE SMEŠAK I PLAĆENE LJUDE DA NA TE- VEU REKLAMIRAJU LAŽNO ONO ŠTO NE VALJA.POMOGAO MU LEK ,PORASLA KOSA ZA POLA METRA.

Vuk

13.09.2016 22:32

Ova prica je obicna laz. Raste sporije od bagrema, a trazi vise paznje. I ko je sa ovih prostora nesto zaradio od toga? Svakih godinu dana ide prica kako je neko krenuo sa tim pre godinu ili dve i kako je zadovoljan. A ta prica se tako plasira vec 5 ili 6 godina. Neka se javi neko ko je prodao nesto konkretno. Osim onih sto prodaju sadnice!

PORODIČAN ČOVEK

14.09.2016 12:42

@Vuk - TAKO JE .JA SA KUPIO 12 SADNICA SVE SU SE PRIMILE ALI TE PRIČE DA NARASTE 5 METARA SVAKE GODINE NE PIJU VODU. JA SAM IH POSADIO U JESEN 2015 - TE GODINE.SADA NAJVEĆA JE OKO 2 METRA,ALI ZALIVAJ IH I POSLE KIŠE ,BACAJ I VEŠTAČKO I STAJSKO ĐUBRIVO ,VRLO ZAHTEVNO DRVO ,OKOPAVAJ ,SVE SAM IH POTAČKAO KAO DA GAJIM PARADAJZ DA IH VETAR NE SLOMI. UGLAVNOM KAO SA PUŽEVIMA ,NUTRIJAMA I NOJEVIMA . NIKO NIŠTA NE ZARAĐUJE SAMO PROIZVOĐAČI SADNOG MATERIJALA ,ŽICE ,STUBOVA I OSTALOG.

Ivan Mijačić

14.09.2016 14:19

@Vuk - Poštovani prijatelji, kada se u Srbiji pojavio hibridni kukuruz, bila je mnogo veća pobuna i skepsa od ove koju Vi pokazujete...? Nama reklama nije potrebna, mi smo dugo radili provere do detalja i sada smo sookojni jer znamo da je sve besorekorno tačno i da je Paulovnija naša budućnost! U Srbiji imate plantažu od 5 godina u Bačkoj Topoli i to su "betonske bandere", takođe i u Čantaviru pored fabrike Gebi. Hibrid je nemački i svi smo prezadovoljni!! Imamo garantovan otkup, 200 eura po 1m3.

Ivan Mijačić

14.09.2016 00:21

Dragi moji prijatelji, ova priča je tačna i verodostojna. Baš zbog toga što je naš narod preživeo razne prevare, mi smo punih godinu dana obilazili razne lokacije širom zapadne Evrope i Balkana. Angažovali smo stručnjake za drvo i posetili nekoliko velikih firmi, koje se bave preradom i dustribucijom sirovine. Hibridi su besprekorni, jeste da nisu baš jeftini kao ove poludivlje vrste, ali svaka se sadnica prima i u prvoj godini je svaka 3 do 4 m. Pridaju imamo i ona je zagarantovana ugovorom.

zika

14.09.2016 09:12

Predlazem da kupite samo nekoliko komada radi probe. Vec iste godine cete biti razocarani rastom. Mozda ce porasti 2 ili cak i 3 metra. Ali to ce biti jos uvek tanko beskorisno stablo.. Nema koristi bez desetak i vise godina. I kukuruz poraste za godinu dana preko 2 metra. Toplotu daje manje nego topola. Videti na http://drvotehnika.info/clanci/tehnicka-svojstva-i-upotrebljivost-drveta-paulovnije-paulownia-

SAVRŠENO

14.09.2016 13:36

@zika - TAKO JE .ZAŠTO NIKO NE PRIKAŽE STABLO OD 5 GODINA KOD NAS U SRBIJI A NE SLIKE IZ KINE I TUNGUZIJE, POŠTO SE PAULOVNIJA GAJI I DUŽE U SRBIJI NEGO SVI POKAZUJU SAMO SADNICE OD JEDNE ILI 2 GODINE ?

Sveta

14.09.2016 11:21

Voleo bih da me argumentovano demantujete. Vrba specifična težina 420kg/m3 pa ne vidoh nikoga ko se ogrejao njome ili je koristi kao tehničko drvo, građu. Paulownija ima tek nešto više od polovine specifične težine vrbe tj 250kg/m3 tj približno specifičnoj težini balze od 170 kg/m3 za prvu klasu i 220kg/m3 van klase. I tako dolazimo do toga da se niko na zemaljskoj kugli ne greje na balzu niti se ista koristi za drvenu građu, već za modeliranje, makete, plovke...

marina

14.09.2016 14:13

Posto razmisljamo o ovom drvetu vec godinama ,a imamo njivu od nekih 20 ak ari, pored puta i blizu reke- kako bi mogli da dodjemo do potpunijih informacija - gde se nabavljaju sadnice, kakvo zemljiste im odgovara, kako se sadi i odrzava.? Unapred hvala. Pozdrav

Ivan Mijačić

14.09.2016 15:51

@marina - Poštovana Marina, možete nas kontaktirati na sledeće br. 066 492 308 ili 037492308, centar u Kruševcu "Princess Paulownia". Stojimo Vam na raspolaganju po svim pitanjima. Srdačan pozdrav!

Katarina Trstenik

14.09.2016 15:12

U svoje ime mogu da kažem da sam prezadovoljna razvojem mog zasada koji je star 3 godine. To je sada šuma i sva su stabla besprekorna, a od ove godine vidno rastu u debljinu. Firma od koje sam kupila sadnice je "As union" iz Subotice, a za praćenje mog zasada je zadužen centar u Kruševcu "Princess paulownia". Sve pohvale na njihov račun i ocena 10!! Od prvog dana do danas pomno prate moj zasad. Toliko.

GMO

17.09.2016 16:26

BELISIMA SE SAMO PRODAJE PO SRBIJI I PO BUGARSKOJ JER NISMO U EU ONE SU OBICNE SADNICE ELONGATE KLONIRANE ,KAKO JE MOGUCE DA NESTO NIJE KLON AKO NEMA SEME I NE MOZE SE BELISIMA RAZVITI IZ SEMENA, BELISIMA JE OBICNA PROMASENA INVESTICIJA KAZU VAM MORATE OD NJIH UZETI KAP NA KAP MORATE OD NJIH KUPITI HEMIJU ZARADU DRVETA AKO JE I BUDE BILA DELITE NA POLA SA PREVARANTSKOM FIRMOM IZ KRAGUJEVCA IZA KOJE STOJI MAOTORI PREVARANT BOSNJAK IZ SUBOTICE